Перевірка в поліції: людям з інвалідністю не зайти, а затриманим – не вийти

Перевірка в поліції: людям з інвалідністю не зайти, а затриманим – не вийти
Представник омбудсмена: Основні порушення прав людини в Тиврівській поліції такі ж, як в інших поліцейських установах
  • Лікарні у Вінниці та суд, поліцію і колонію в районах області перевірили минулого тижня представники уповноваженої Верховної ради з прав людини. 
  • Як не допустив моніторингу в судовій будівлі голова Тиврівського суду, 20minut.ua вже розповідала.
  • Тепер про перевірку в поліцейському відділку, де група представників Лутковської зафіксувала купу порушень.

Із п’яти запланованих візитів, які проводили в один день, 7 лютого, вдалися чотири. Серед таких – перевірка Тиврівського відділення Жмеринської поліції.

Як представників уповноваженої Верховної Ради України з прав людини зустрічали в поліції і що вони там побачили, розповіли на звітному круглому столі. Запросили почути все й людей з Нацполіції, аби ті могли одразу прокоментувати стан речей.

Перше порушення, як розповів працівник секретаріату уповноваженої, що був учасником групи моніторингу поліції, знайшли одразу на вході.  

Відео дня

– Пандус не такий, як треба, тому на візку ніхто не зможе заїхати, – сказав він, демонструючи фото двох металевих рейок, приварених до сходинок, які мали б служити тим самим пандусом. – Кнопки для виклику поліцейського на вході немає. Камери відео спостереження є, але вони не працюють.

Названі далі недоліки монітор назвав системними, тобто характерними для більшості поліцейський установ. Чи не найсуттєвіше з них – це порушення ведення обліку людей, які заходять в поліцію.   

– Ось дивіться, людина зайшла о другій годині, а затримана була о 9.40, – показав учасник моніторингу на екрані копію сторінки з поліцейського журналу. – Нам сказали, що ця людина вийшла, а потім знову зайшла… Це не перший випадок, коли через кожні три години людина заходить і виходить…

Представник уповноваженої розповів, що в будівлі Тиврівської поліції вже три роки триває ремонт. І через це зачинене, але не опечатане. Кімнати для проведення слідчих дій узагалі немає.

– Відповідального за затриманих призначили, але він не веде ніякої документації, тоді як все має фіксуватися, куди котрого возили і що з ним робили, – пояснив учасник моніторингу. – Взагалі немає журналу реєстрації надання медичної допомоги особам, які перебувають в підрозділі поліції. І 80% ліків, які ми там знайшли, були давно прострочені.

Поруч представниці секретаріату уповноваженої - начальник Тиврівської поліції Олександр Плем’яник

Ось як відповів на звіт представників омбудсмена начальник Тиврівської поліції Олександр Плем’яник:

– Є недоліки, але ми вчора (у день перевірки, – авт.) провели спільну нараду і вже ці недоліки почали усувати. Врахуйте те, що ремонт іде. Але хочу запевнити, що до кінця місця недоліки будуть усунуті. Тут можна багато чого розказувати, але рівень буде до кінця місця належний.

– А ми з повторним візитом до вас! – гукнула з іншого кінця столу жінка-монітор, яка брала участь у цій перевірці.

– Я тільки за, – відповів їй начальник Тиврівської поліції.  

Повний перелік порушень, які виявили представники уповноваженої Верховної ради з прав людини, із рекомендаціями для їх усунення підготують за місяць. Цей звіт надішлють керівництву Нацполіції для реагування на виявлені порушення.

Про місію моніторингу

Офіс уповноваженої Верховної ради України з прав людини разом з Громадською організацією «Україна без тортур» за день мала перевірити у Вінницькій області п’ять установ у рамках реалізації Національного превентивного механізму. В чотирьох місцях – перевірки відбулися. Про їхні результати чекайте публікації на 20minut.ua найближчим часом. Ще буде про:

  • Ладижинську виправну колонію,
  • Хоспіс Вінницької міської лікарні №3,
  • Воровицьку філію обласного пансіонату для людей з інвалідністю і похилого віку.

Нагадаємо, що в Тиврівському суді повний моніторинг не відбувся. Чому – знайдете в матеріалі «Голова суду зачинився від перевірки. Люди на засідання лізли через турнікет».

– В наших моніторингових групах присутні, як працівники офісу, так і громадські монітори, які брали участь у візитах, – пояснює представниця секретаріату уповноваженої Олена Темченко. – Це наша невід’ємна практика, що візити здійснюємо з працівниками громадськості. Усі вони пройшли спеціальну підготовку і мають відповідні доручення уповноваженої.  

За результатами моніторингу підготують акти реагування та розішлють відповідним уповноваженим органам. Протягом місяця керівникам об’єктів перевірки дають змогу надати фотодокази ліквідованих порушень або розв’язання знайдених моніторинговими групами проблем.  


Читайте також:

Голова суду зачинився від перевірки. Люди на засідання лізли через турнікет

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up