«Щедрик» у Білому домі в Америці і… в руїнах у Шершнях. Будинок Леонтовича рятують чужі люди

«Щедрик» у Білому домі в Америці і… в руїнах у Шершнях. Будинок Леонтовича рятують чужі люди
Поки в області спеерчаються, чи справді це будинок Леонтовича, скрипаль Ілля Бондаренко уже передав 150 тисяч гривень на його віднолвення
  • Різдвяну колядку  «Щедрик», яка у ці дні лунає по всьому світу, пропонують внести до пам’яток нематерільної спадщини ЮНЕСКО
  • У середині грудня вона звучала у… напіврозваленому будинку у селі Шершні Тиврівського району
  • Виконував відомий скрипаль Ілля Бондаренко
  • Поки у Києві і в діаспорі збирають кошти на відновлення садиби, у нас сперечаються, чи справді Леонтовичі проживали у цьому будинку
  • Хіба мало того факту, що батько композитора служив у храмі у Шершнях?

 

Скрипаль Ілля Бондаренко один з тих, хто збирає кошти на відновлення садиби Леонтовичів. Торік він передав 150 тисяч гривень. 23 січня 2020 скрипаль виступить з благодійним концертом у Києві. Разом з ним на сцену культурного центру Fredoom Hall вийдуть відомі виконавці - Наталя Могилевська, Тоня Матвієнко, Tayanna,  Девід Аксельрод, Aнна Буткевич, Jerry Heil, дитячий  хор «Щедрик». На концерт запросили представників іноземних дипломатичних установ, акредитованих у Києві.

Декілька років тому Бондаренко давав концерт у Білому домі. Його запросила виступити дружина американського Президента. Ця подія зробила ім’я українського скрипаля ще більше популярним.

Відео дня

Як і торік, зібрані кошти на концерті 23 січня передадуть на вшанування пам’яті Леонтовчиа у Шершнях.

Втім, проблема не тільки у коштах. Складнішим є інше питання – чи той це будинок, в якому проживали Леонтовичі?

Не вірять напису на меморіальній дошці

Організатором концерту є Фонд гуманітарного розвитку України. Його керівник Наталія Заболотна  (на знімку внизу друга праворуч) звернулася з відкритим листом до глави держави. Ось фрагмент з листа.

-Мелодія «Щедрика» є гімном Різдва у всьому світі, але на батьківщині автора знаменитої колядки знищують його спадщину. Прошу вжити заходів для зарахування будівлі до пам’яток культурної спадщини національного значення, а також звернутися від імені держави до ЮНЕСКО з пропозицією внести колядку «Щедрик» до переліку об’єктів нематеріальної спадщини.

Інформація про сумну долю будівлі розлетілася по світу. В Америці створено об’єднання під назвою «Відродимо садибу Леонтовича». Його очолив професор Українського університету у Вашингтоні Володимир Іваненко.

У Вінниці координатором від названого об’єднання є Вадим Вітковський (на знімку вгорі крайній справа), голова обласної письменницької організації,  він був студентом Іваненка у Київському університеті імені Тараса Шевченка.

-У далекій Америці, та й не тільки там, не розуміють, як можна так безвідповідально ставитися до спадщини відомого композитора, - розповідає Вадим Вітковський. – У нас керуються інформацією про те, що, нібито, нема підтвердження факту проживання сім’ї Леонтовичів саме в цьому будинку. Така позиція влади. Поки що порятунком займаються небайдужі люди.

За словами співрозмовника, представники влади не вірять напису на меморіальній дошці. А там сказано, що в цьому будинку проживав батько Леонтовича з сім’єю.  Вітковський повідомив, що домовився про зустріч з недавно призначеною керівницею обласного департаменту культури. Сподівається, вдасться переконати у необхідності відновити історичну справедливість.

Той будинок згорів

Михайло Потупчик, завідувач сектору охорони культурної спадщини обласного управління культури, у розмові з журналістом посилався на історичні джерела.

 -Коли постало питання про відновлення будинку у Шершнях, вирішили внести споруду до Державного реєстру пам’яток архітектури місцевого значення, - каже Потупчик . – Для цього потрібно мати документальне підтвердження. За дорученням голови облдержадміністрації шукали його в архівах.

Як пояснив пан Михайло, у Хмельницькому обласному архіві зберігається праця Юхима Сіцінського  «Парафії та церкви Подільської єпархії», видана  у 1901 році. У ній зібрано найголовніші відомості про всі поселення Подільської губернії.

-У цій книзі є запис, що будинок священика у Шершнях згорів у 1895 році, - продовжує Потупчик. – Відтоді село не мало свого батюшки. Описується, що споруда була  дерев’яна на кам’яному фундаменті. Нинішня будівля з цегли. Можливо, її збудували після пожежі? Звели на фундаменті, який залишився з того часу…

Одностайності у висновках членів комісії, яка вивчала питання, не було. Так само відрізняються думки дослідників життя і творчості Леонтовича. Чи це є головним у ситуації, що склалася?

Поки нас підтримують, треба чіплятися за допомогу

Скрипаль Ілля Бондаренко приїздив у Шершні разом з Наталією Заболотною,  керівником Фонду гуманітарного розвитку України.  Було це 13 грудня 2019-го, у день народження Миколи Леонтовича. Майже все село зійшлося послухати музиканта.

Коли  він у розваленій хаті дістав скрипку і злетіли знайомі до болю звуки «Щедрика», присутніх охопили почуття, які словами не передати. Тільки в одній з п’яти кімнат ще залишилася стеля. Саме тут зібралися місцеві, більшість людей залишалася на подвір’ї.

-Дехто з дорослих скоса подивлявся на стелю, чи, бува, не полетить щось звідти на голови, - каже Вадим Вітковський. – Дехто зупинився на порозі і далі – ні кроку. Навколо все розвалено, розкидано… І на цьому фоні плаче скрипка. Краще не згадувати.

-Старі люди в селі упевнено говорять, що у цьому будинку жили священики, - розповідає місцева активістка Валентина Чайковська. – Навіть якщо припустити, що будинок згорів, все одно маємо конкретний факт: родина Леонтовичів проживала у Шершнях. Це підтверджено документально. Хіба цього недостатньо, аби вшанувати пам'ять композитора?  Адже саме батько Дмитро, який служив священиком у Шершнях, дав синові перші уроки гри на музичних інструментах – скрипці, віолончелі, гітарі. І сталося це в нашому селі.

На думку активістки, варто припинити з’ясовувати, той це будинок, чи не той, а взятися гуртом за справу вшанування пам’яті Леонтовича.

150 тисяч від скрипаля

Молодий скрипаль Ілля Бондаренко першим пожертвував 150 тисяч гривень.

-Поки нас підтримують і в Києві і в діаспорі, треба чіплятися за цю допомогу, як за рятівну соломинку, бо це ж плюс для громади, для її розвитку, - каже Валентина Чайковська.

Один із столичних художників уже виготовив макет майбутнього культурного комплексу на місці старого будинку. Роботи фінансували за кошти скрипаля. У ньому передбачено спорудження концертної зали, а також кімнат для занять музикою. На подвір’ї буде велика сцена. З’явиться можливість влаштовувати конкурси хорів.

-Композитор залишив для Шершнів золоту акцію, а нею тупо не хочуть скористатися, - каже Вадим Вітковський. – Це тільки в нас таке може бути: чужі люди дають гроші, а тут крутять носом…

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону 20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець 17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up