Справа про будівництво на Замковій горі. Що постановив суд?

Справа про будівництво на Замковій горі. Що постановив суд?
фото з архіву редакції
  • Справа навколо Замкової гори набула активного розголосу у вересні 2020-го. Тоді вінничани дізналися, що поблизу Замкової гори планують будувати шестиповерхову споруду. 
  • Громадські активісти подали до суду на міську раду з альтернативним проектом рішення облаштування Замкової гори. Вони пропонують облаштувати там парк, щоб зберегти історичну спадщину. 
  • Сьогодні, 24 лютого, відбулося останнє засідання у цій справі. Чи перемогли активісти і яка подальша доля Замкової гори? 

На початку вересня 2020-го, нагадаємо, розпочалося будівництво у підніжжі Замкової гори. Підприємство «Укрпромтех» планувало збудувати торговий-сервісний центр й почало виконувати підготовчі роботи: знесли хащі, вивезли сміття. І разом з цим, як говорили історики та археологи, вивезли частину грунту, що мав у собі цінні артефакти минулого. 

Побачивши екскаватор на горі, вінничани почали хвилюватись за збереження археологічної пам'ятки і написали петицію у міську раду з проханням розірвати договір з «Укрпромтех». Будівництво зупинили.

Громадські організації, зокрема за ініціативи голови ГО «Автомайдан Вінничични» Таїси Гайди, розробили відповідне рішення сесії, яке представили на сесії міськради 25 вересня. У ньому вони пропонували створити на території Замкової гори історико-туристичний комплекс-парк.  

Відео дня

Проте інший варіант облаштування історичної пам'ятки на цій сесії запропонували у міськраді. І саме його підтримали депутати. Активісти подали до суду, щоб скасувати таке рішення сесії і домогтися збереження Замкової гори. 

Як розповіла нам Таїсія Гайда, у положенні про місцеві ініціативи йдеться, що вінницька міська рада може розглянути власний альтернативний проект тільки після того, як розгляне проект громадських ініціатив. На сесії міськради 25 вересня відбулося все навпаки і це стало підставою, щоб подати до суду. Крім того, каже, під час цієї сесії 22 депутата просто не голосували. 

Після кількох місяців судових засідань, сьогодні, 24 лютого, відбулося останнє. Розповідаємо вам, що на ньому відбувалося. 

Допитали свідка та відбулись дебати

На засіданні були присутні дві сторони: члени громадських організацій та представник від міськради. Суддя — Наталія Крапівницька. На останньому засіданні відбулися дебати, де дві сторони коротко висловили свої вимоги. 

— Ми просимо суд задовольнити позовну заяву в повному обсязі. Зокрема, визнати дії вінницької міської ради незаконними та скасувати оскаржуване рішення, — сказав у суді адвокат сторони позивача Олег Огородник. 

Позивачка та треті особи на стороні позивача підтримали адвоката. Представник міськради заперечував і просив у судді не ухвалювати позов активістів. До слова, на попередні засідання приходив інший представник міської ради. 

—  Я прошу суд відмовити у задоволені позовних вимог у повному обсязі, які  надали представники. А також від відводу, який знаходиться у матеріалах справи, — сказав представник міськради В'ячеслав Федчишен.

Далі допитали свідка — депутатку та членкиню постійної комісії міської ради з питань освіти, культури, молоді, фізкультури і спорту Ганну Давиденко, яка виступала на сесії міськради про проекти-рішення про Замкову гору.

— Комісія, членом якої я є, відповідає і за питання збереження культурної спадщини. На засіданні цієї комісії 22 вересня ми обговорювали питання Замкової гори. Ми з колегами зауважували, що проект поданий громадською ініціативою зосереджений на збереження культурної спадщини, а проект міськради — стосується надання дозволу забудовнику побудувати той об'єкт, який він собі запланував, — розповідала Давиденко. — Колеги з комісії запропонували мені виступити на сесії 25 вересня. На ній, всупереч статусу міста та інших нормативним документам, вінницька міська рада подала свій альтернативний проект-рішення щодо Замкової гори.

За словами свідка, проект-рішення вінницької міської ради розглянули перед проектом місцевої ініціативи. Ганна Давиденко сказала, що звертала увагу на сесії, що це суперечить Закону, адже потрібно спочатку розглядати проект місцевої ініціативи. Проте, каже, її не почули.

Після цього — суд пішов у нарадчу кімнату. 

Громадські активісти виграли суд

Врешті суддя Крапівницька оголосила, що позов громадських організацій задовольняє. Щоправда, частково. Тобто, рішення сесії визнали протиправним. Проте ті голоси, що депутати давали під час сесії міськради 25 вересня, залишаються дійсними. 

— Зобов'язати вінницьку міську раду розглянути повторно подану 1 вересня 2020-го місцеву ініціативу про створення історико-туристичного комплексу-парку «Замкова гора» у порядку передбаченим законодавством, — сказала суддя. 

Рішення суду першої інстанції набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційної скарги не буде. Міська рада може подати апеляцію впродовж 30-ти днів з дня оголошення рішення суду. 

Детальніше про ситуацію із Замковою горою можете прочитати у наших матеріалах: 

У чому цінність Замкової гори?  

На цій ділянці археологи виявили низку культурних шарів, як розповідав нам директор Центру історії Вінниці Олександр Федоришин. Серед них — трипільське поселення IV-III тис. до н.е., городище VIII-VII ст. до н.е., слов’янське поселення XIII ст. 

— Сам термін «Замкова гора» пов'язаний з будівництвом тут дерев’яно-земляного укріплення у 1512 році за старостування князя Костянтина Івановича Острозького, — каже Федоришин. 

Завідувач сектором охорони культурної спадщини Управління культури і туризму Вінницької ОДА Михайло Потупчик теж підтвердив нашим журналістам, що частина Замкової гори є археологічною пам’яткою місцевого значення. 
 

Читайте також: 

В холодний сезон кишеньковому злодію працювати легше. Як упізнати «карманника»? 

Домашнє насильство — не приватна справа: куди звертатися по допомогу

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:58 На фронті відбулося понад сотню зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled 09:18 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком 08:36 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up