Вінничанин у Фінляндії потрапив в аварію. Його рятують в кращій клініці країни. Що кажуть лікарі?

Вінничанин у Фінляндії потрапив в аварію. Його рятують в кращій клініці країни. Що кажуть лікарі?
Друзі Дениса Лазарчука нині тримають кулаки за його одужання - хлопця рятують фінські лікарі. Аварія маршрутки сталася, коли він повертався з Фінляндії додому в Іллінецький район на свій день народження
  • Вранці 20 вересня 23-річний Денис Лазарчук повертався із заробітків у Фінляндії
  • У бусі їхав він і двоє водіїв
  • Чорний лід став причиною аварії
  • Авто перекинулося на відрізку дороги між містами Куопіо і Сайнйокі
  • Що сталося з водіями і пасажиром?

Про дорожню пригоду на фінській землі журналісту 20minut.ua розповів товариш Дениса – Олександр. Вони разом працювали в одного з фінських фермерів. Влітку збирали ягоди, нині мали роботу у теплицях.

-Аварія сталася незадовго до шостої ранку, - каже Олександр. – Бус приїхав за Денисом вночі. Водії лягли відпочити. Раненько вирушили в дорогу. Про те, що Денис в лікарні, дізналися тільки увечері.

Фермер допоміг в становити лікарню

-По дорозі бус мав забрати також інших українців, які в той день вирушали із заробітків додому, - говорить Олександр. – Ми знали, на яку саме ферму мали заїхати після нас. Чекали від Дениса дзвінка, але він не телефонував. А ввечері був дзвінок від перевізників. Вони й розповіли про аварію.

Відео дня

За словами Олександра, найперше він запитав про травми товариша. Каже, водії не могли нічого зрозуміло пояснити, бо самі були у той момент шоковому стані. Не назвали лікарню, в яку доставила швидка Дениса. Не говорили, бо не знали.

-Наш фермер допоміг все з’ясувати, - розповідає Олександр. – Він телефонував у лікарні, які знаходяться неподалік, в поліцію.

Нашого земляка швидка доставила в університетську клініку, що за 25 кілометрів від ферми, де працює товариш постраждалого.

-Лікарі розповіли, що Денис був при свідомості, коли його привезли в лікарню, –  каже Олександр. – Про це я чув від них особисто, коли разом з фермером приїхали у клініку. Перед операцією Денис повідомив медикам, що працює разом з родичкою і товаришем. Назвав наші прізвища, а також прізвище фермера.  Інакше нам би не надали інформацію так само, як не отримали її водії буса. 

-Ви йому хто? – запитували фіни водіїв буса. – Рідні, друзі, знайомі?

Не отримавши ствердної відповіді, лікарі швидкої навіть не повідомили, в яку клініку доправлять постраждалого.

Травмував  шию

-У Дениса травма шиї, - говорить його товариш. – Так пояснили медики. Мені про це сказав лікар. Говорив з ним на англійській мові. Хоча в цій клініці є один лікар, який володіє російською. Він розповідав, що Денис був при свідомості. Пояснював медикам, що не відчуває ні рук, ні ніг.

Нашому земляку зробили складну операцію. Після хірургічного втручання він також був при свідомості, але потім…

-Лікарі ввели його у сплячий стан, - продовжує співрозмовник. – Пояснили, що це зроблено для того, аби він не рухався. Сказали, що так потрібно після операції. Уже четвертий день він у такому стані. Сьогодні (вівторок) або завтра, обіцяли вивести його розбудити. Крім того, Денис перебуває на апараті штучного дихання.  

Якщо коротко, медики говорять, що стан Дениса стабільно важкий.

Кожного разу, коли Олександр їде в лікарню, його супроводжує фермер. Хлопець пояснює, що чоловік також хвилюється за нашого земляка. Обіцяє підтримку у випадку необхідності.

Хто платить за лікування?

Від фермера Олександр дізнався, що Дениса лікують у спеціалізованій університетській клініці.

-Це одна з п’яти кращих клінік Фінляндії, - пояснив йому фермер.

На моє запитання, хто оплачує лікування, співрозмовник відповів, що всі витрати взяла на себе клініка. Аварія сталася на території їхньої держави, Денис працював офіційно, мав страховку, тому з цим питань не виникало.

Хлопець розповідає, що лікування дороге. За його словами, один день обходиться приблизно в тисячу євро.

-Лікарі пояснили, що з’ясовують, яка клініка в Україні могла б прийняти пацієнта для подальшого лікування, - говорить Олександр. – Я запитав, може,  нам треба про це подбати? Почув у відповідь, що вони самі мають це зробити. Будуть спілкуватися з нашими медиками того закладу, профіль якого передбачає лікування травми, якої зазнав Денис.

Коли це станеться, не відомо. Скільки ще часу перебуватиме  Денис у фінській лікарні, медики не можуть сказати. Відправити в Україну можна буде тільки тоді, коли пацієнт стане транспортабельним.

-У нас точно не будуть лікувати безкоштовно, - говорить Олександр. – Тому ми організували збір коштів для Дениса. Потрібна буде ще реабілітація. Тому звертаємося до всіх небайдужих, хто міг би підтримати нашого земляка (номер картки матері хлопця – в кінці тексту).

Документи і кошти забрала поліція

Машину дістали з кювету і відбуксирували на штрафмайданчик. Водіям надали допомогу на місці лікарі швидкої. Чоловіки не потребували госпіталізації. Далі за ними приїхали партнери з їхньої фірми-перевізника, які працюють у Фінляндії.

-Наступного дня після аварії нам привезли речі Дениса, сумку, ще там щось, що віз з собою додому, - говорить Олександр. – Тільки зробили це інші перевізники, а не ті, з якими їхав Денис. Я запитав їх про документи, гроші Дениса. Сказали, що все це забрала поліція.

У поліції, куди зателефонував фермер, пояснили, що все, що було у постраждалого, вони передали у лікарню. Медики пояснили, що документи і гроші Дениса зберігаються у них.

-Ми взяли в поліції документи, що засвідчують факт аварії, - розповідає товариш постраждалого. – Хто знає, як далі піде справа. Не думаю, що перевізники будуть  відмовлятися від того, що сталося, але документальне підтвердження не завадить.

Потрапили на чорний лід 

Чотири  аварії сталося того ранку, 20 вересня, на ділянці траси, де перекинувся український бус. Про це повідомляється на одному з фінських сайтів. Найсерйознішим інцидентом називають випадок з українцями. На сайті зазначається, що водій втратив керування мікроавтобусом і машина перекинулася в кювет. Служба надзвичайних ситуацій заявила, що аварія, ймовірно, спричинена шаром льоду, який того ранку покрив дорогу. Причину аварії розслідують.

-Чорний лід, так фіни називають ожеледицю, від якої стає слизькою проїжджа частина, - говорить Олександр. – Про це мені розповів наш фермер.  Тут поки що нема морозів, вдень плюс 6-8 градусів, вночі трохи холодніше. Але на дорозі уже стає слизько.

Хлопець каже, що разом з ним працює родичка Дениса. Вона спілкується з його батьками. У Дениса є ще старший брат. Він в Україні. Батьки дуже тривожаться. Їх можна зрозуміти – провідати сина в лікарні нема ніякої можливості. З нетерпінням чекають кожного дзвінка з Фінляндії.

Не знаю, що завтра  скажуть мені лікарі про стан Дениса. Не знаю, чи виведуть його зі стану сну і чи зможемо ми поспілкуватися. Розповім пр. це пізніше. Поки що прошу тих, у кого є можливість, допомогти коштами на подальше  лікування Дениса.  

Номер картки мами - Лазарчук Наталія Вікторівна:  5168742237575661 - ПриватБанк.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (11)
  • Валентина Каменкова

    Боже,незалишай!!!!
  • Ник

    Вот и заробіток,  заробив
  • Oleg V. Mikheev

    Страховки, кроме туристический, у него, конечно же, не было. :/

    Oleg V. Mikheev reply Oleg V. Mikheev

    Оксана Панасюк, страховой полис должен работать 24/7 по всему земному шару.Защита понормальному старховому полису предусматривает не только экстреную помощь, но и период реабилитиции. Да, и в Украине тоже.

    Oleg V. Mikheev reply Oleg V. Mikheev

    Inna  Kuzomska, я Вас разочарую. Страховка от работодателя покрывает риски (да и то список очень ограничен) только во время работы. Данный случай явно не связан с выполненем раюочих обязанностей.
    А чтобы не доказывать страховой твой случай, или нет, нужно приобрести полноценный полис у серьезной компании, а не минимальную защиту у фирмы-однодневки.

    Оксана Панасюк reply Oleg V. Mikheev

    Кошти збирають, щоб лікувати в подальшому вже тут, в Україні!

    Inna Kuzomska reply Oleg V. Mikheev

    Олег Михеев так як хлопець працював офіційно,  то в нього не могла бути просто туристична страховка. А те, що потрібно доводити, що випадок страховий, це при будь-якій страховці, ми не знаємо всіх ньюансів, так що не бачу смислу в подальшій дискусії!

    Oleg V. Mikheev reply Oleg V. Mikheev

    Прочитав. Не було в нього нормальної страховки. Якби була, в кінці статті не булою номеру картки, а в тексті не розповідати б про безоплатне лікування.
    А та страховка, що згадали - туристична, для виїзду за кордон. Вона обов'язкова, але коштує три копійки і покриття відповідне. Ще й довести треба, що твій випадок - страховий.

    Taras Shkolka reply Oleg V. Mikheev

    В Фінляндіє є соціальна страховка і кожен хто працює офіційно може на неї розраховувати, а затрати по лікуванню: " взяла  на себе клініка"

    Inna Kuzomska reply Oleg V. Mikheev

    Олег Михеев Ви хоча б текс прочитали, а потім коментували, все в нього було..
  • Ия

    Дай Бог сил и здравия болящему Денису!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up