Встановили мінімальну межу. Доставку за газ стали рахувати по-новому

Встановили мінімальну межу. Доставку за газ стали рахувати по-новому
Рішення НКРЕКП, яке скасувало «космічні» рахунки споживачів з нулями на лічильнику, тепер б’є по всім
  • В 2021 році вінничанам, які використовують невеликі обсяги газу, при розрахунку плати за розподіл виставляють більші об’єми, ніж показує лічильник. Разом зі збільшенням тарифу для облгазів, стали діяти зміни до формули розрахунку плати за доставку.
  • Пояснюємо, що змінилося, на скільки зросли платіжки та як це можуть виправити.

З появою платіжки за доставку минулого року виник і перший скандал — люди, в кого на газових лічильниках «нулі», отримували сотні гривень за розподіл. 

Якщо труба підключена до будинку, то в ній потрібно підтримувати тиск, обслуговувати її, щоб споживач у будь-який момент міг запалити конфорку. При цьому нарахування для «нульовиків» робили по плановим показникам, затвердженим Нацкомісією держрегулювання комунальних послуг, пояснювали в облгазі.

Щоб «згладити» фінансове навантаження НКРЕКП ухвалив, що платити за розподіл мають всі — і ті хто, споживає газ, і ті, то ні — щоправда суттєво менше. Виникли мінімальні обсяги споживання газу. І з січня 2021 року їх включають у розрахунок плати за розподіл для всіх побутових споживачів. Як це відіб’ється на наших платіжках?

Відео дня

Що відбулося

За постановою НКРЕКП №580, починаючи з 1 січня 2021 року, плата за розподіл газу розраховується, виходячи з фактичного обсягу споживання газу за газовий рік, але не може бути меншою за:

  • 39 куб. м для домогосподарств з газовою плитою
  • 126 куб.м для домогосподарств з плитою та газовою колонкою
  • 314 куб. м для домогосподарств з автономним опаленням.

Водночас формула розрахунку плати за розподіл не змінилася: споживання за попередній газовий рік (з 1 жовтня по 30 вересня) множать на тариф облгазу і ділять на 12 місяців.

Як працює «мінімальна межа» пояснюємо на прикладах: 

У квартирі є газове опалення і за газовий рік спожили тільки 200 кубометрів газу. У грудні 2020-го власниця житла, назвемо її Оксана, платила за доставку газу 19,5 гривень на місяць — 200 м3 (споживання за газовий рік) * 1,17 (тариф Вінницягазу) : 12 (місяців).

Зі змінами, які набули в січні 2021 році, Оксана стала платити за доставку майже втричі більше. І на це вплинули два чинники:

  • збільшили тариф на доставку для «Вінницягаз» до 2,016 грн за куб на місяць;
  • у нашому прикладі, Оксана за попередній газовий рік спалила знов 200 кубів газу. Але для розрахунку плати за розподіл для неї взяли вищий обсяг, який Нацрегулятор встановив «мінімальним» — 314 кубометрів на рік. У результаті платіжка зросла до 52,7 гривень на місяць — (314 м3 (мінімальний обсяг за рік) * 2,016(тариф) : 12(місяців).

Для чого це ухвалили

Рік тому, нагадаємо, стався скандал: у січневих платіжках за доставку люди, в яких на лічильнику були «нулі», стали отримувати сотні гривень до сплати. Показовою стала історія вінничанина Вадима Когута.

В Іллінцях чоловік зводив приватний будинок, до якого в 2018 році під’єднали газ. У домі ніхто не живе, бо ще незавершений ремонт, а газовий котел замотаний в плівку. За два роки газовий лічильник нарахував 0,299 кубометра.

Вадим Когут / скріншот з відео на фейсбуку

«От 2019 рік пройшов, прийшов 2020-й. Мені прислали платіжку, в якій написали, що мені потрібно заплатити 385 гривень кожного місяця. Тобто, мені потрібно заплатити 4650 гривень 20 копійок в рік за постачання газу в будинок, в якому я ще не проживаю і газом не користуюся», — говорить на відео Вадим Когут.

Такі нарахування виникли, як пізніше пояснювали газовики, через те, що до споживача з нульовим обсягом газу застосовують планові показники з Переліку груп споживання.

Наприклад, власнику будинку площею 50 м2, у якому газ використовується комплексно (приготування їжі, підігрів води і опалення), виставили б річний рахунок на 1650 кубів «спожитого газу». За актуальним тарифом «Вінницягазу», платіжка за доставку склала б 227,2 гривні на місяць або 3326 гривень на рік.

Тому, щоб «згладити» фінансове навантаження на споживачів у НКРЕКП вирішили, що за розподіл платять всі (і ті, хто не використовує газ, і ті, хто використовує його мало), але менше, ніж передбачалося спочатку.

З березня 2020-го НКРЕКП затверджує для споживачів з «нулями» на лічильнику мінімальні обсяги споживання:

  • 39 куб. м для домогосподарств з газовою плитою
  • 126 куб.м для домогосподарств з плитою та газовою колонкою
  • 314 куб. м для домогосподарств з автономним опаленням.

Повертаючись до нашого прикладу з будинком на 50 м2, в якому газ використовують комплексно, доставка складає 52,7 гривні на місяць або 633 гривні на рік. 

Для решти побутових споживачів, які користуються газом, але мають обсяги споживання, нижче ніж мінімальні, НКРЕКП зробив відтермінування — до 1 січня 2021 року.

Таким чином, забезпечуються «рівні умови» для розрахунку плати за розподіл для  споживачів, хто використовує газ та й тих, в кого на лічильнику «нулі», про що записали в протоколі громадських слухань.

Обсяги можуть переглянути

За словами члена НКРЕКП Ольги Бабій, нинішні обсяги замовленої потужності (39, 126, 314 м3) – це цифри з усередненої статистики по фактичному споживанню українських домогосподарств за попередній газовий період. 

У коментарі виданню Kosatka.Media Бабій сказала, що мінімальні обсяги варто переглянути, щоб стимулювати людей споживати газ ощадливо:

— Зараз іде величезна кількість скарг щодо цієї ситуації. Мені здається, що це усереднення було не розраховано до кінця. Тобто, взяли укрупнені показники, але не дивилися певні деталі по нижньому і верхньому споживанню, — сказала Ольга Бабій. — Я думаю, що нам треба буде переглянути в подальшому цей підхід саме для таких споживачів. Нам треба стимулювати споживачів до ощадливого споживання газу, і така норма по мінімальній замовленій потужності трохи не відповідає критеріям спонукання людей до заощадження. Чим менше людина споживає, тим менше платить.

 

Доставку газу, нагадаємо, зменшили для 14 облгазів. Серед них є вінницька компанія

 

Читайте також:

Зміни в субсидіях-2021: кому дадуть, а в кого заберуть?

Газові коефіцієнти «зникнуть» з платіжок вінничан

Замість 90 копійок за кіловат буде компенсація. Хто може її отримати?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (13)
  • Alex Balashov

    Не збираюсь платити за те, чого не споживав. Хай в суд подають!
  • Ivan Ivchenko

    бувбы качествыный газ то платылыб менше а то горыть як веселка
  • Юрій Кревсун

    В їхню користь
  • Юрій Кревсун

    Дивіться електронний кабінет платника 104 в них збій проходе на 180 кубів
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
16:23 Внаслідок нічної атаки на Вінниччині є пошкодження енергетичної інфраструктури 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 30 та 31 березня 15:19 Вінничанину загрожує штраф за засмічення берега річки Дьогтянець play_circle_filled 15:15 Porsche, Mercedes, Range Rover: як виглядають та скільки коштують найдорожчі автівки Вінниці photo_camera Від читача 13:19 «Мистецтво вільних людей»: на Вінниччині проведуть безкоштовний майстер-клас із петриківського розпису для дітей та дорослих 14:24 У поліції показали уламки ворожого дрона, що вибухнув біля будинку на Вінниччині photo_camera 14:11 Поранених воїнів із порушенням зору у Вінниці запрошують на безкоштовні тренування із дзюдо 13:21 На блок-посту в Гайсині затримали водія, у якого було 150 патронів photo_camera 13:00 Цех 9, Токайо, Етно чари - нові заклади, що відкрились у Вінниці в 2023 (партнерський проєкт) 12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up