Як буде працювати муніципальний евакуатор на вулицях Вінниці

Як буде працювати муніципальний евакуатор на вулицях Вінниці
Міська влада витратила 3,4 мільйони гривень на закупівлю евакуатора. Його поставили на баланс комунального підприємства «Архітектурно-будівельний сервіс», якому виконком дозволив блокувати колеса та перевозити машини порушників правил стоянки і зупинки
  • Виконком міськради, 21 січня, затвердив порядок евакуації машин з вулиць міста.
  • Там викладена процедура — від причин евакуації до алгоритму дій для повернення автомобіля.
  • Ще прописані суми, які доведеться сплатити, щоб повернути свій транспорт. Коли почне працювати муніципальний евакуатор?
Ще в 2020 році міська влада закупила евакуатор. На машину Ford Trucks 2533, яка має маніпулятор, лебідку, евакуаторну платформу, витратили 3 мільйони 411 тисяч гривень з бюджету. Вантажопідйомність (до 15 тонн) дозволяє перевозити легкові автомобілі та буси.

«Евакуатор має оперативно справлятися з «героями парковок» та забирати авто, які перешкоджають руху громадського транспорту чи загрожують безпеці людей. Це буде дисциплінувати водіїв, щоб не кидали машини на пішохідному переході, трамвайних коліях чи на зупинках», — писав у липні 2020-го мер міста Сергій Моргунов.

Машину поставили на баланс комунальному підприємству «Архітектурно-будівельний сервіс». Але конкретних строків, коли почне працювати муніципальний евакуатор, не назвали. 

Тепер, у 2021 році, виконком міської ради ухвалив рішення, де прописаний порядок тимчасового затримання транспортного засобу. 

Відео дня

— Чіткої дати, коли почне працювати міський евакуатор, сказати не можу. З Нацполіцією, яка є балансоутримувачем арештмайданчику, погодили. З «Архітектурно-будівельним сервісом» теж. Це рішення ще на погодженні у департаменті транспорту, енергетики та зв’язку, — сказав директор відділу паркування Геннадій Богуславський.

Детально про причини евакуації, процедуру вивезення машини і про те, як діяти водію, щоб отримати свій автомобіль назад.

Яка процедура евакуації

Якщо автомобіль суттєво перешкоджає руху або створює небезпеку на дорозі інспектор з паркування викликає муніципальний евакуатор. Вичерпний перелік причин для евакуації транспортного засобу вказаний у статті 265-4 Адмінкодексу.

Перед цим інспектор, у присутності двох понятих та водія евакуатора, складає акт огляду та тимчасового затримання авто. У ньому службовець вказує дату, час, місце порушення і підставу для евакуації; записує свої дані (ПІБ, посаду та місце роботи). 

До завантаження на евакуатор інспектор складає опис транспортного засобу порушника: тип, марка, державний номер, перелік візуальних ушкоджень. 

У цьому ж акті вписує назву, місцезнаходження та номер телефону комунального підприємства, представники якого працюють на евакуаторі. Їхні дані також будуть в акті, як і адреса штрафмайданчику.

Заповнений акт підписують інспектор, двоє понятих та людина, яка працює на евакуаторі. До акта за можливості додається фото машини, яку відвезуть на штрафстоянку.

Про евакуацію авто інспектор невідкладно інформує Нацполіцію. Правоохоронцям має назвати номер затриманого транспорту, точний час його затримання та місце зберігання — адреса та телефон спецмайданчика.

А як водій дізнається, що його машину забрали на арештмайданчик?

— У цьому рішенні чітко прописані права та обов’язки усіх сторін. Оскільки балансоутримувачем арештмайданчику є Нацполіція, то саме її працівники мають надавати інформацію про місцезнаходження затриманого автомобіля. Тому водії мають звертатися на спецлініцію 102, де їм нададуть інформацію про місце розташування машини, — пояснює керівник відділу паркування Геннадій Богуславський.

Крім того, за постановою уряду №990, інформацію про місце евакуйованого авто мають розміщувати на сайті виконкому місцевої ради (тут), а також повідомляти власнику або належному користувачу на мобільний телефон або електронну пошту.

Як повернути

Машину порушника будуть відвозити на поліцейський арештмайданчик, що на Ботанічній, 28. Міська влада домовилася, що Нацполіція надасть півсотні місць на стоянці. Людина, яка працює на стоянці, має внести дані про затриманий автомобіль у журнал обліку.

Повернення транспортного засобу відбувається невідкладно після сплати штрафу за вчинене правопорушення та оплати вартості послуг з доставки, зберігання машини.

 Де буде оплата штрафу?

— Оплата штрафу, платежі за транспортування і зберігання має відбуватися на Ботанічній, 30. Там, зокрема, є і банківські термінали. Чи буде зручно або ні? Питання сервісу повинна буде забезпечувати поліція як балансоутримувач арештмайданчику, — відповів Богуславський.

У рішенні виконкому прописано, що забрати машину можна за письмовим зверненням від власника (фізичної або юридичної особи) автомобіля; належного користувача (якщо про цю людину є відомості у держреєстрі ТЗ); виконуючого обов’язки керівника юридичної особи. 

Віддадуть й затриманий автомобіль на іноземній реєстрації, якщо буде звернення від людини, яка ввезла машину в Україну або від людини, яка керувала цим автомобілем на момент вчинення правопорушення.

Працівник арештмайданчику має вписати видачу авто у журнал обліку перед його поверненням водію.

Скільки доведеться заплатити

Розміри платежів за транспортування та зберігання на арештмайданчику чиновники взяли з міністерських наказів від 2013 року № 967/1218/869

Так, перевезення авто, вагою до 2000 кілограмів — це 720 гривень. Транспорт, вагою від двох до трьох тонн відвезуть за 840 гривень. А от найдорожчим буде перевезення машин, вагою від трьох тисяч кілограмів — 1020 гривень за послугу. 

Зберігання машини на спецмайданчику за перші сім діб коштуватиме 144 гривні за добу, а за кожну наступну добу, починаючи з восьмої — 24 гривні в день. Усі ціни рахували з ПДВ.

«Строк затримання транспортного засобу обчислюється з моменту складення Акта, а строк зберігання – з моменту доставлення транспортного засобу на спеціальний майданчик (стоянку)», — зазначено у рішенні виконкому.

Причини евакуації

У службовців є вичерпний перелік підстав для тимчасового затримання транспорту, вказаний у Адмінкодексі. 

Машину заберуть, якщо є суттєве перешкоджання руху або є загроза безпеці на дорозі за умови, що автомобіль поставлено на проїзній частині у два та більше рядів. Та якщо машина розташована у заборонених ПДР місцях зупинки або стоянки. А саме:

  •  на залізничних переїздах;
  •  на трамвайних коліях;
  •  на естакадах, мостах, шляхопроводах і під ними, у тунелях;
  •  на пішохідних переходах і ближче 10 метрів до них з обох боків, крім випадків зупинки для надання переваги в русі;
  •  на пішохідних переходах і ближче 10 метрів до них з обох боків, крім випадків зупинки для надання переваги в русі;
  •  на перехрестях та ближче 10 метрів від краю перехрещуваної проїзної частини за відсутності на ній пішохідного переходу, за винятком зупинки для надання переваги в русі та зупинки проти бокового проїзду на Т-подібних перехрестях, де є суцільна лінія розмітки або розділювальна смуга;
  •  на проїзній частині, де відстань між суцільною лінією розмітки чи протилежним краєм проїзної частини і транспортним засобом, що зупинився, менше 3 метрів;
  •  ближче 30 метрів від посадкових майданчиків для зупинки маршрутних транспортних засобів, а за їх відсутності - ближче 30 метрів від дорожнього знака такої зупинки з обох боків;
  •  ближче 10 метрів від позначеного місця виконання дорожніх робіт і в зоні їх виконання;
  •  у місцях, де буде неможливим зустрічний роз'їзд або об'їзд транспортного засобу, що зупинився;
  •  ближче 10 метрів від виїздів з прилеглих територій і безпосередньо в місці виїзду;
  •  своїм розташуванням робить неможливим рух інших транспортних засобів або створює перешкоду для руху пішоходів, у тому числі осіб з інвалідністю на спеціальних засобах пересування та пішоходів із дитячими колясками;
  •  розташовано на виділеній смузі для руху громадського маршрутного транспорту;
  •  розташовано на позначеній відповідними дорожніми знаками та/або дорожньою розміткою велодоріжці;
  •  перешкоджає руху або роботі снігоприбирального та іншого технологічного комунального транспорту у разі запровадження надзвичайного стану або у разі оголошення окремої місцевості зоною надзвичайної екологічної ситуації;
  •  порушує схему паркування транспортних засобів таким чином, що він блокує проїзд по двох або більше смугах руху.

У випадках, коли водій присутній на місці події, евакуація автомобіля-порушника не здійснюється. Правоохоронець виписує штраф, після чого водій повинен прибрати автомобіль з місця, де паркування, зупинка чи стоянка заборонені, повідомляють у патрульній поліції.

Інспектори з паркування, нагадаємо, працюють вже рік. Що про їх роботу кажуть вінницькі водії.

Опитування

Як ставитесь до появи муніципального евакуатора?

Читайте також:

Як платні парковки можуть врятувати Вінницю від заторів

Трамвай, мінімум парковок і нова Привокзальна. Яким може стати проспект Коцюбинського

Тролейбусам «тісно» через делініатори на Гагаріна? Пояснення транспортників

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (14)
  • Алексей Степанчук

    Мне кажется, что пора Моргунова отправить на обслуживание на адекватность!!!(((
  • Martin Libher

    Ековін на подібних машинах працює😀
  • Сергей Сергей

    Воры, без совести
  • Tetiana Golushko

    Одного мало
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
09:33 Ліквідували ще 800 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 23 квітня 08:44 Сьогодні вітаємо Юрія та Валерія. Історія та прикмети 23 квітня 08:00 Вакансії в Chopper, Green cool, Грош та 81 актуальна пропозиція роботи у Вінниці 21:12 Яку безкоштовну психологічну допомогу можуть надати сімейні лікарі? Ми дізналися Від читача 21:16 Журналіст знайшов причину, чому справа Шабуніна про ухиляння від армії не розслідується 20:56 Вінничан закликають зменшити споживання електроенергії 20:18 «Вінницькі вовчиці» у Хорватії виграли престижний міжнародний турнір Adria Bowl photo_camera 20:04 У Вінниці затримали водія, який перевищував швидкість. А потім виявили підроблене посвідчення 19:35 Спір з вінницьким МСЕК: юристку звільнили вагітною, вона виграла суд і має повернутися на посаду photo_camera 19:05 Яким нині є укриття для ліцею №30? Його будівництво коштує понад 40 мільйонів гривень photo_camera 18:06 «Матиму ще п’ять років, щоб помститися ворогу»: історія бойового прикордонника з Вінниці 18:00 Перезавантаження та інсайти: художнє та спортивне водночас у Вінниці (Новини компаній) 17:29 Суд арештував обох підозрюваних у вбивстві 20-річного поліцейського 17:01 На Тиврівському шосе піймали водія напідпитку. Його пасажирка мала при собі наркотики 16:41 «Головне в житті сісти в правильний вагон». В Іванові вручили СміхоОСКАР і згадували Олега Чорногуза 16:02 Вінницькі спортсмени здобули сім медалей на чемпіонаті Європи 15:30 Шоколадна паска з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 15:03 У Вінниці суд відправив під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 14:43 Пам'ять Дениса Бабія «Трейна» вшанували чемпіонатом України і юнацьким турніром photo_camera 14:40 Куди вступити після 9 класу: огляд навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up