Як у Вінниці домогтися установки світлофора. Алгоритм дій та поради

Як у Вінниці домогтися установки світлофора. Алгоритм дій та поради
Облаштування світлофора поблизу гімназії №24, що на Поділлі. Зробили це за місяць до відкриття закладу, хоча проект на світлофор був готовий задовго до цього
  • Від звернення до установки світлофора може минути не один рік. Серед причин — затянута процедура, відсутність вільних коштів у бюджеті. 
  • А що потрібно, щоб влада зреагувала на звернення про зміни в організації дорожнього руху? Чим це звернення підсилити та який порядок дій чиновників?
  • Склали інструкцію до застосування.

Ми разом з читачами «20хвилин» склали мапу, на якій показали, де у Вінниці потрібні нові переходи, світлофори та на яких перехрестях роботу світлофорів потрібно змінити. 

Цікаво, що вінничани хочуть як мінімум 26 нових світлофорних об’єктів. Найбільш значущим вважають перехрестя Привокзальної з проспектом Коцюбинського — хочуть отримати регулювання (через світлофори чи підземний перехід) того хаосу з машин і пішоходів, що є там зараз.

Тепер розбираємося, що робити, щоб влада зреагувала на пропозиції вінничан, як підсилити свої звернення, щоб не отримати «відписку», та скільки доведеться чекати. Невдовзі опублікуємо текст про плани міської влади на установку світлофорів, нових переходів та острівців безпеки у 2021 році.

Відео дня

Як подати звернення

Віктор Перлов у вінницькому сегменті соцмереж має славу «урбан-активіста», який ініціював появу підвищених переходів, «антикишень» і острівців безпеки в різних частинах міста. Йому також приписують появу світлофорів на Гагаріна. 

Щоб скласти інструкцію для вінничан, які бажають змін в організації дорожнього руху, логічно було звернутися саме до цієї людини. Тим паче, Перлов добре знає «внутрішню кухню» міської бюрократії і дав кілька корисних порад до застосування.

Отож, як домогтися від влади установки світлофора/переходу? З чого починати?

— Зі звернення до міського голови. Є варіант паперового звернення (у «Прозорому офісі»), є варіант електронного звернення на сайті Вінницької міської ради. Це питання опрацьовує департамент транспорту і дає відповідь, — відповідає Віктор Перлов. — Якщо є, наприклад, багаторазові звернення з одного і того самого питання, і воно не вирішується, то виноситься на групу «Транспорт і мобільність» або напряму до міського голови, для опрацювання.

Чоловік радить, що до звернення варто прикріпити дослідження ситуації. 

— Наприклад простий кількісний, аналіз того, скільки людей переходять дорогу за годину в тому місці, де потрібен перехід. Це буде підтвердженням потреби в пішохідному переході не тільки для однієї людини, а й для групи людей, громади, — каже Перлов.

За законом «Про звернення громадян», чиновники мають надати відповідь у термін не більше одного місяця від дня їх надходження. Можуть, наприклад, відповісти, що це питання буде реалізоване після аналізу, проектування. Але можуть і відмовити. 

Серед причин — пропоновані зміни в дорожньому русі можуть не відповідати державним стандартам (ДСТУ) та будівельним нормам (ДБН), у міському бюджеті немає передбачених коштів для реалізації в цьому році. Та, зрештою, можуть відмовити і з міркувань здорового глузду. 

— Якщо, наприклад, люди хочуть отримати світлофор на виїзді зі свого невеликого житлового комплексу на магістральну вулицю, то цього не може бути з логічних причин. Чому транспортний потік, де тисячі авто і десятки тисяч пасажирів громадського транспорту, має зупинятися в цьому місці сотні разів на добу? Щоб зранку з подвір'я ЖК було зручно виїжджати десятку авто? — пояснює депутат міської ради.

Три роки на установку світлофора

Перш, ніж щось відповісти на звернення, фахівці проводять аналіз: виїжджають на місце, щоб оцінити проблему. Також спеціалісти проводять опитування місцевих жителів, щоб від них отримати оцінку, скарги і пропозиції.

Далі, як розповідає Віктор Перлов, питання про зміни організації дорожнього руху чи облаштування нового світлофорного об’єкта виносяться на Координаційну раду з питань дорожнього руху.

— Там обговорюють проблему, пропонують варіанти вирішення. Присутні представники майже всіх департаментів та комунальних підприємств міської ради, пов'язаних з розвитком інфраструктури, є патрульна поліція, — говорить депутат міськради. — Потім, якщо на цій раді приймається позитивне рішення, готується бюджетний запит на отримання коштів для реалізації цього об’єкту. Дуже рідко фінансування закладають одразу, зазвичай, кошти закладають в бюджет на наступний рік.

Депутатська комісія з питань транспорту в міськраді

Крім того, є певні етапи підготовки до облаштування світлофора і нового переходу.

— Спочатку потрібно розробити проект змін до організації дорожнього руху. Його роблять на підставі вихідних даних — креслення перехрестя, які комунікації під землею, відстані до інших об'єктів. Дозвіл на видачу вихідних даних надає виконком міськради, міська рада затверджує видатки на фінансування розробки проекту. Готовий проект мають погодити в патрульній поліції, щоб підтвердити, що він відповідає ДСТУ, ПДР і так далі, — розповідає Віктор Перлов.

На «фінішній прямій» — проект закладається у річний план робіт того департаменту, який є відповідальним за реалізацію об'єкта: коли доходить черга до цього об'єкту, то він виконується. І кожен з етапів потребує певного часу, а наступний не може початись без завершення попереднього.

Облаштування світлофора перед гімназією на Поділлі

Питаємо, скільки цей процес триває — від подання звернення до облаштування нового об’єкта?

— В ідеалі вся ця процедура — дослідження проблеми - отримання дозволів - виготовлення проекту - бюджетне фінансування - реалізація — виконується протягом кількох місяців. І це, якщо цей об'єкт є пріоритетним, підвищує безпеку на дорозі, — відповідає Перлов. 

Але деякі об'єкти до свого впровадження пройшли шлях тривалістю кілька років. Наприклад, над проблемою виїзду з Академічного працювали більше двох років. 

— Спершу досліджувалась технічна можливість облаштувати кругове перехрестя, як найбільш безпечний та ефективний спосіб регулювання руху. Коли з'ясували, що в межах державних норм це зробити неможливо, було ухвалене рішення про встановлення світлофора. І вже проект світлофора пройшов зазначений вище шлях, — розповідає Віктор.

Світлофор на виїзді з Академічного

Також чоловік додає, що більше двох років є позитивне рішення по проекту облаштування світлофора на перехресті Антонова-Шимка. Кошти були закладені в минулорічний бюджет, але через боротьбу з «ковідом» не вдалось профінансувати об'єкт, але є сподівання на його втілення цьогоріч. Зокрема, світлофор на цьому перехресті пропонували поставити читачі сайту «20 хвилин».

Інші інструменти

Які ще є способи привернення уваги влади на проблеми в дорожній інфраструктурі?

Звернення на «102». Якщо помітили на дорозі недоліки розмітки, дорожніх знаків, ями в асфальті тощо, то варто звертатися до поліції. Патрульна поліція складає рапорт на підставі звернення, з вимогою до балансоутримувача (Вінницької міської ради) про усунення недоліків на проїзній частині. Міська влада має усунути недоліки.

«Бюджет громадських ініціатив». Міський конкурс, на який вінничани подають ідеї, як змінити територію міста і приєднаних сіл — один з методів отримати не тільки увагу влади, а й гроші на реалізацію проекту. Як правило, подають ідеї про появу фонтанів, скверів та гральних майданчиків, але є й приклад про безпеку дорожнього руху — реконструкція перехрестя біля педуніверситету, на Острозького. За підвищені переходи, ремонт асфальту, освітлення пішохідних переходів проголосували понад 1800 вінничан. 

Пішохідні переходи в районі Педуніверситету. Фото зроблено після завершення робіт

Сайт електронних петицій. Серед переваг — зручний сервіс, простий у застосуванні. З недоліків — для розгляду потрібно 350 підписів, а на питання зміни дорожньої інфраструктури часто дають негативні відповіді. Принаймні, це виходить з аналізу відповідей на петиції від влади. 

За два минулих роки тільки чотири петиції про облаштування світлофорів-переходів отримали відповіді від міськради. Заявники отримали відмову в облаштуванні тротуару на Максимовича, бо це капітальні видатки, на які немає коштів. У мерії відмовилися робити регульований перехід через Барське шосе в районі ЖК «Барський», бо це зона відповідальності Якушинецької сільради. Та аргументовано відповіли, чому немає підстав для встановлення світлофора і переходу в районі зупинки «вулиця Стельмаха»

Одна відповідь на петицію щодо врегулювання виїзду з Академічного отримала позитивний результат, оскільки світлофори у цьому місці планувалися і до петиції.

У Вінниці, нагадаємо, розповіли, як буде працювати муніципальний евакуатор.

 

Читайте також:

Тролейбусам «тісно» через делініатори на Гагаріна? Пояснення транспортників

Трамвай, мінімум парковок і нова Привокзальна. Яким може стати проспект Коцюбинського

Як платні парковки можуть врятувати Вінницю від заторів

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
15:15 Отримав поранення під Ізюмом та в Бахмуті. Історія бійця з позивним «Лєба» photo_camera 14:09 П'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП на Келецькій photo_camera 13:17 Знаний футболіст підтримав Ромчика, який дивом вижив після обстрілу по Вінниці photo_camera 12:42 Чи можна отримати відстрочку від мобілізації, якщо близький родич загинув чи зник безвісти? Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 11:42 За розстріл поліцейських розшукують військових батька та сина. Відео з нагрудної камери копа play_circle_filled 10:58 На фронті відбулося більше ста зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled photo_camera 09:16 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком 08:24 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up