За вбиральню біля Лісопарку віддали 1,5 мільйона. Які ціни на туалети у інших містах?

За вбиральню біля Лісопарку віддали 1,5 мільйона. Які ціни на туалети у інших містах?
Більше 60% від суми — це прокладання труб та електрики. Сама ж модульна вбиральня коштує біля 700 тисяч гривень
  • На початку алеї біля Лісопарку завершують монтаж модульного туалету: на об’єкт витратили 1,5 мільйона гривень з бюджету міста.
  • Однак, вінницький досвід не унікальний. Торік туалет за мільйон встановили у Хмельницькому. А в цьому році вирішили побудувати вбиральню за 2,6 мільйона.
  • Де в Україні ставлять найдорожчі громадські туалети?

На минулому тижні писали, що біля входу в Лісопарку завершують будівництво модульної вбиральні. Конструкція з нержавіючої сталі, має утеплені стіни та опалення,  пристосована для потреб людей з інвалідністю та коштує 1,5 мільйона гривень. Вінничан обурили витрати міста на вбиральню, яка за ціною трикімнатної квартири.

У мерії пояснили, що півтора мільйона — це не тільки сама вбиральня, а і 400 метрів труб водогону і каналізації, підключення до електромережі тощо. Сам туалет коштує до 700 тисяч гривень.

Відео дня

Вінницький досвід з «туалетами за мільйон» не унікальний. Так, зокрема, вчинили у Хмельницькому торік.

«Туалет за 950 тисяч — нормальна ціна»

Вбиральню з металу поставили у центрі міста, на початку пішохідної вулиці. Усередині — унітаз, пісуар, рукомийник, сушарка. Є стіл для того, щоб можна було замінити дитині підгузки. Має низький поріг та поручні для людей з інвалідністю. 

Вхід платний — 5 гривень. Щоб справити свої потреби користувач туалету має 16 хвилин: після 15-ї хвилини у вбиральні лунає попереджувальний сигнал таймеру. Щоб вийти, потрібно натиснути кнопку біля дверей.

Але місцевих жителів дивувала ціна — за туалет влада Хмельницького заплатила 950 тисяч гривень.

— Міська рада наводила приклад Івано-Франківська, що там таку ж вбиральню поставили. І тому це нібито нормальна ціна для такої модульної вбиральні, — говорить головний редактор сайту vsim.ua Максим Фарина.

Туалет в них не ламався, хоча на початку були проблеми з купюроприймачем: гроші вбиральня брала, але двері не відчинялися.

— Громадські туалети в нас це болюча тема. Їх не було зовсім: в центрі діяв підземний туалет, який з роками вийшов з ладу. Ми цю тему підіймали в своїх публікаціях, підхопили інші ЗМІ. А наш міський голова та його команда сильно переживають за свій імідж, тому вирішили встановити туалет, — говорить Фарина.

Перед самими виборами в Хмельницькому відкрили ще одну вбиральню — вже за 2,6 мільйона гривень.

І на цей раз, її будували з цегли, всередині багато кабінок: окремо для жінок та чоловіків. Ще є й кімната «матері та дитини».

— Чистенька, більш містка й також встановлена у людному місці. Від модульних туалетів у нас поки відмовилися. Можливо, через критику і те, що за одну кабінку бюджет заплатив майже мільйон, — додає Максим.

Від найдешевшої до найдорожчої вбиральні

За скільки встановлюють модульні вбиральні інші українські міста — відшукали дані у ProZorro.

У Корестені, що в Житомирській області, на туалет витратили 650 тисяч гривень. За ці кошти поставлять туалет на три кабінки, з місцем для касира. Стіни утеплені, в комплект входить сантехника, підключення до комунікацій.

Туалет рівно за 999 тисяч гривень придбали у Кривому Розі. У вартість входить: конструкція з оцинкованої сталі, з утеплювачем; три кабінки, туалети, рукомийники, настінні обігрівачі та підключення до електрики. Про підключення до водогону, каналізації — у документації ані слова.

У Краматорську, що на Донеччині, на облаштування модульного туалету витратили 1,2 мільйона гривень. Технічних характеристик вбиральні в підряді не вказано. Але є ціна — 791 тисяча гривень за туалет. Іншу суму витратили на підключення до мереж та благоустрій території навколо туалету.

У Києві вирішили витратити понад дев’ять мільйонів гривень на п’ять громадських туалетів. Ціна кожного — 1,9 мільйона гривень. За такі кошти підрядник продав столиці туалети, які має автоматичне миття та дезінфекцію після кожного відвідувача; можна сплачувати купюрами, так і банківськими картками; таймер максимального користування — 15 хвилин. Всередині туалету є вся необхідна сантехніка, тривожна кнопка, утеплені стіни мають антикорозійний, антивандальний захист.

Журналісти «20хвилин», нагадаємо, порахували скільки коштують похорони у Вінниці.

Опитування

Як ставитесь до облаштування громадських туалетів за понад 1 мільйон?

Читайте також:

Лікарням та хокею — гроші, Вінниці — нові села. Які рішення ухвалили депутати Ради-8

Доставка газу може подорожчати з 1 січня. Скільки будемо платити?

Чи вистачить 600 мільйонів гривень на оновлення аеропорту «Вінниця»:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Олександр Зелений

    хіба що під кожним леревом стоятиме поліція)))
  • Наталия Войт

    Он стремный
  • Юрій Кравчук

    Побачим що з того туалету буде через півроку
  • Martin Libher

    за такі гроші краще.ліс насадити і сцяти щоб ніхто не бачив
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону 20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець 17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up