Зміни в субсидіях-2021: кому дадуть, а в кого заберуть?

Зміни в субсидіях-2021: кому дадуть, а в кого заберуть?
Уряд розширив перелік категорій, які можуть претендувати на субсидію. Серед них — власники житла з великою площею, сім'ї заробітчан, люди без доходів / Фото: vmr.gov.ua
  • На початок зими у 2020 році, субсидію стали отримувати більше 27 тисяч сімей у Вінниці.
  • Кількість отримувачів держдопомоги може зрости, бо разом зі збільшенням тарифів на комуналку, уряд дещо скоротив обмеження для отримання субсидії.
  • Хоча і не без неприємних нюансів.

Постанова Кабміну № 1282 від 16 грудня 2020 року була опублікована 24 грудня. Але, як значиться у тексті, норми та її положення застосовуються з 1 листопада 2020 року. Тобто, вона почала діяти «заднім числом».

— Ми зараз проводимо автоматичний перерахунок субсидій (без додаткового звернення отримувача субсидій - авт.), збільшуємо розмір допомоги через зростання тарифів, — говорить директорка міського департаменту соцполітики Валентина Войткова. — Оскільки постанова набула чинності з листопада, то і за минулі місяці будемо робити донарахування, які отримувачі субсидій побачать у своїх виплатах за наступні періоди.

Водночас, як каже Войткова, «буму» звернень за субсидією після зростання комуналки ще немає.

Відео дня

— «Прозорі офіси» працюють у звичному режимі, який був запроваджений з початком карантину. Приймаємо за попереднім записом, — говорить директорка департаменту соцполітики. — Також автоматичний перерахунок проводять і жителям приміських сіл, які увійшли до складу Вінницької міської ОТГ. У приміщеннях колишніх сільрад, працюють віддалені робочі місця «Прозорого офісу», де фахівці оформлюють субсидії, приймають документи на муніципальні доплати, на видачу різних видів довідок тощо.

Заробітчани та люди без доходів

За урядовим рішенням субсидії тепер можуть отримувати сім’ї заробітчан. Але якщо люди офіційно працюють за кордоном та в країнах, з якими Україна не оформила договір про соціальне забезпечення.

— При зверненні за субсидією потрібно надати довідку про офіційне працевлаштування за кордоном, — пояснює Валентина Войткова.

Ця норма поширюється також на заробітчан, які за кордоном офіційно працюють нянями та доглядають за дитиною, віком до трьох років. Сім’ї цих працівників в Україні тепер також мають право на отримання субсидії.

На період дії карантину претендувати на субсидію можуть особи, які не мають доходів і відповідно до законодавства звільнені від сплати ЄСВ (єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування).

— В основному, звільнені від сплати ЄСВ в нас непрацюючі пенсіонери. І якщо раніше  їм не можна було отримати субсидію через завелику площу житла, то тепер вони на це мають право. Рішення про призначення державної допомоги в такому випадку приймає комісія при виконкомі міської ради, — пояснює Войткова.

Власники «великого» житла

Раніше власники квартир площею 120 квадратних метрів і будинків площею 200 квадратних метрів не могли розраховувати на субсидію. Тепер субсидія не призначається, якщо загальна (а не опалювальна, як було раніше) площа житлового приміщення перевищує 130 квадратних метрів для квартир і 230 квадратних метрів для будинків. 

— Це і позитивна зміна, так і не дуже, — роз’яснює Валентина Войткова. — Зокрема, у власників приватних будинків можуть бути різні добудови, підвали, сараї, які оформлені в загальну площу будинку. І хоча ці приміщення можуть бути нежитловими чи без опалення, але вони складають більше 230 квадратних метрів, то субсидію ці сім’ї не зможуть отримати.

Директорка департаменту соцполітики підкреслює, що обмеження на площу житла не застосовується при розрахунку субсидій для сімей, які проживають у дитячих будинках сімейного типу.

А ще отримали право на субсидію ті люди, які стали власниками квартири або будинку протягом 12 місяців перед зверненням за призначенням субсидії. Але якщо це житло люди отримали в дар або в спадщину.

За що забирають гроші

Для отримувачів субсидій встановили механізм повернення надмірно виплаченої субсидії у грошовій безготівковій формі. Люди, які подали недостовірну інформацію у декларації, мають повернути надмірну виплату на рахунок держбюджету. І щоб не потрапити в таку ситуацію в департаменті соцполітики радять повідомляти про майнові зміни.

— Отримувачі субсидій мають повідомляти про всі зміни у домогосподарстві. Для прикладу, якщо хтось з членів родини виписався з помешкання, була зроблена покупка, на суму більше 50 тисяч гривень, — говорить Валентина Войткова.

Також продовжують діяти умови, через які людині відмовлять у призначенні субсидії. А саме, якщо є прострочена на понад три місяці заборгованість за комунальні послуги і розмір боргу більший за 340 гривень. Не зможуть отримувати субсидію боржники по сплаті аліментів.

Не дадуть субсидію людям, які за рік перед зверненням за держдопомогою, набули у власність рухоме чи нерухоме майно, вартістю від 50 тисяч гривень. Не буде субсидії і у власників транспортних засобів (крім причепу, мопеда та тих ТЗ, які отримали з соцзахисту), з дати випуску якого минуло менше п’яти років.

Без субсидії залишаються сім’ї, в складі яких є 18-річні люди без офіційних доходів та є борг по сплаті ЄСВ за три місяці. Хоча є винятки. Родинам з 18-річними членами, дадуть субсидію, якщо ця людина отримує хоча б один з видів доходів — стипендію, пенсію, соціальну допомогу по інвалідності, допомогу по безробіттю / частковому безробіттю. Причини відмови у наданні субсидії чітко визначені у пункті 14 постанови Кабміну №848.

 

Подати документи і заяву на отримання субсидії, нагадаємо, можна онлайн — через сайт Міністерства соцполітики. А за цим посиланням ви можете перевірити стан своєї субсидії — чи призначили її та яку суму.

 

Читайте також:

Важливо! У Прозорих офісах змінилися телефонні номери

В Україні зросли виплати на дітей. Хто зможе отримувати більше?

Більше 10 тисяч вінничан отримують муніципальні доплати. Як оформити?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Степан Куберский

    Дуже дохідливо і конкретно розяснено порядок отримання і неотримання субсидії
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
16:23 Внаслідок нічної атаки на Вінниччині є пошкодження енергетичної інфраструктури 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 30 та 31 березня 15:19 Вінничанину загрожує штраф за засмічення берега річки Дьогтянець play_circle_filled 15:15 Porsche, Mercedes, Range Rover: як виглядають та скільки коштують найдорожчі автівки Вінниці photo_camera Від читача 13:19 «Мистецтво вільних людей»: на Вінниччині проведуть безкоштовний майстер-клас із петриківського розпису для дітей та дорослих 14:24 У поліції показали уламки ворожого дрона, що вибухнув біля будинку на Вінниччині photo_camera 14:11 Поранених воїнів із порушенням зору у Вінниці запрошують на безкоштовні тренування із дзюдо 13:21 На блок-посту в Гайсині затримали водія, у якого було 150 патронів photo_camera 13:00 Цех 9, Токайо, Етно чари - нові заклади, що відкрились у Вінниці в 2023 (партнерський проєкт) 12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up