ВІН І ВОНА: Тайм-аут у стосунках. Кому і навіщо це потрібно?

ВІН І ВОНА: Тайм-аут у стосунках. Кому і навіщо це потрібно?
  • Перева, наче і не кінець, але неприємна новина точно.
  • Чи можливо зробити перерву в стосунках так, щоб нікому не було боляче?
  • Про що домовлятись, і як? 

Найілюстративніше перерва в стосунках показана в серіалі «Друзі». Зустрічалась пара — Рейчел і Рос. Все було добре, кохання, побачення, приємності. Аж Рейчел запропонували нову роботу, яка вимагала доволі багато уваги та зусиль, це для неї було важливо. Рос спочатку радів за свою дівчину, а потім почав ревнувати до роботи і до нового, молодого, гарного боса. І вимагав якнайбільше уваги, аж занадто. Дівчині це набридло і вона попросила переву. Мотив Рейчел — налагодити робочий процес, дати можливість Росу побачити всю недолугість його ревнощів і несправедливість щодо неї. Реакція Роса — ну ок і образа. І стосунки (хоча це була одна лише ніч) з іншою дівчиною. Рейчел образилась, Рос не розумів, чому — адже в них була перерва. Пара так і розпалась (вони, звісно, все одно потім були разом, через кілька років, але). Така ситуація доволі поширена. Один прагне трохи свободи, свіжого повітря, інший ображається і косячить. І це навіть не про мотиви, які партнери переслідують, коли оголошують про перерву в стосунках. Це скоріше про те, що закохані не обговорили умови цієї перерви. Адже саме в цій ситуації якраз можна домовитись, так би мовити, на березі.

ТОП-5 питань, які варто з’ясувати перед оголошенням перерви

1. Навіщо вам перерва
Якщо ви вирішили взяти перерву в стосунках, щоб відстрочити остаточний розрив, тому що страшно образити людину - це поганий варіант. Набагато краще, коли вам дійсно потрібен час розібратися в собі. Але навіть при цьому вам потрібно запитати себе: навіщо саме вам необхідна перерва? У чому полягає проблема, від якої ви плануєте відпочити? 

2. Обговорюйте це особисто
Це просто питання поваги до іншої людини. Ваш партнер заслуговує почути від вас все особисто. Тим паче при особистій зустрічі ви хоча б побачите реакцію на сказане вами, що допоможе підібрати потрібні слова.

Відео дня

3. Обговоріть умови 
Умови перерви у стосунках потрібно обговорити обов'язково. По-перше, чи будете ви продовжувати підтримувати зв’язок. По-друге, чи передбачає ваш новий статус побачення і близькість з іншими. Переконайтеся, що умови перерви сформульовані чітко і однозначно, а також задовольняють обидві сторони.

4. Використовуйте цей час правильно
Самотність може бути вкрай повчальним періодом. Можливо ви зрозумієте, що вам потрібно бути разом. Або ж ви просто боїтесь залишитись самотнім (ага тут про синицю в руках). Та головне, що варто зрозуміти, наскільки різні ці дві ситуації. А взагалі-то міцно подумайте, чи настільки вам добре разом, якщо ви аж на перерву зголосились.

5. Кінець стосункам?
Термін вашої перерви обговорити теж прийдеться. А після закінчення терміну перерви зустріньтеся з партнером ще раз, вислухайте його міркування з приводу ваших стосунків, висловіть свої. І лише потім приймайте рішення. Будете ви разом, чи підете в різні сторони.

 

Валерій Андросов, психолог:

— Коли стосунки заходять у глухий кут (а таке іноді буває), деякі пари приймають рішення якийсь час пожити окремо. Як би даючи собі паузу, перепочинок і можливість зібратися з думками. Наскільки це виправдано? Щоб це зрозуміти, потрібно спочатку розібратися з етапами стосунків і причиною проблеми. Почнемо по порядку.

Багато хто знає, що в усіх взаєминах є деякі етапи: знайомство, цукерково-букетний період, потім притирання, ну і нарешті стабільні стосунки. В ідеальному світі це так. Але є одне «але». Справа в тому, що ми постійно міняємося: змінюються смаки, погляди, вподобання. Партнер змінюється точно так само. І, по суті, по деяких аспектах стосунків нам іноді доводиться знову відкочуватися до етапу «притирання», тобто розстановки кордонів, з’ясування прав одне одного і обговорення, чи по одній дорозі ми рухаємося взагалі, і чи туди саме нам потрібно. Якщо все ок, повертаємось в стабільні стосунки.

Але! Деякі намагаються цю схему перехитрити. Коли люди тимчасово розходяться, роблять тимчасову паузу, а потім знову сходяться, це практично завжди дає позитивний ефект: ми краще розуміємо одне одного, нам знову цікаво одне з одним, ми хочемо одне одного як раніше і т. д. І ось тут захована головна пастка. Насправді, парі стало краще не тому, що вони успішно пережили кризу, а тому що відкотилися ще далі, в цукерково-букетний період стосунків, в той період, коли знову є закоханість, знову почуття гуляють, емоції зашкалюють і так далі. І проблема в тому, що пройде дуже невелика кількість часу, пара знову зійдеться разом, і вони знову впруться в ту саму проблему, як в глуху стіну.

Справедливості заради, є такі пари, які так живуть років по 15–20: вони кайфують разом, доходять до кризової точки і відкочуються назад. Цей варіант не для всіх, тому що побічний ефект такого життя — це постійний стрес і підвішений стан. А якщо пара все-таки націлена йти по життю далі разом, то цю кризову точку, рано чи пізно, доведеться пройти: разом або з фахівцем.


Читайте також: 

ВІН І ВОНА: Правила сексу для чоловіків і жінок

ВІН І ВОНА: Як заново познайомитись зі «старим» партнером
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up