Діти дивляться на батьків і теж хворіють. Як розпізнати та лікувати ​​​​депресію у дитини

Діти дивляться на батьків і теж хворіють. Як розпізнати та лікувати ​​​​депресію у дитини
  • Про депресію останнім часом лікарі говорять все частіше.
  • Пов’язують її з коронавірусом, вимушеним обмеженням в пересуванні, пригніченим настроєм планетарного рівня, кризами.
  • Про депресію заговорили дитячі психологи та психіатри, бо діти дивляться на батьків і теж хворіють.

На прийом до дитячого психолога прийшла жінка з восьмирічним хлопчиком. Причина — дитина останнім часом погано спить, просинається вночі, жаліється на поганий настрій та смуток. У школі вчителі відмічають розсіяність хлопчика, він взагалі не сприймає інформацію, нічого не встигає, на всі запитання, чому не працює, відповідає — втомився.

— Малий мене постійно перепитує, чи чую я якісь звуки? — розповідає вінничанка Лариса Марценюк, мати восьмирічного Максима. — Питає, «ти чула щось гуркоче?». Я кілька разів відповіла, що не чую, то в нього таке перелякане обличчя робилося, а потім почав плакати. Запитала, чому плаче, каже, що боїться захворіти на шизофренію. Питаю, чому він так вирішив? З'ясувалося, що в ютубі якийсь блогер сказав, що коли людина чує звуки чи голоси, які крім неї ніхто не чує, то це шизофренія.

Здавалося б, Ларисі можна було все перевести у жарт, не звертати увагу, щоб не акцентувати на темі, забрати в кінці кінців телефон, щоб не дивився усіляке. Але проблеми в дитини були, і тому звернулись до лікаря. До речі, хлопчик розповів, чому саме він так боїться шизофренії — він просто загуглив потім це слово, прочитав купу інформації, подивився купу відео, картинок. І злякався.

Відео дня

За словами мами Максима, в дитини після огляду та кількох тестувань, після довготривалої розмови діагностували депресію. Призначили терапію.

Чи не зарано депресія?

Лікар-психолог Дарья Романець працює з дітьми і говорить, що депресія все частіше зустрічається у дітей молодшого віку.

— Звичайно, не завжди ми можемо говорити саме про депресію. Це може бути гостра реакція на стрес як в дитини, так і в дорослого, — говорить психолог. — І найдоречніше ставити такий діагноз як депресія дитині в підлітковому віці. Тому що, до певного віку дитина не може проаналізувати свій емоційний стан. Хоча і в сім-вісім років  може сказати про поганий настрій та смуток.

За словами лікаря, перше, на що потрібно звертати увагу батькам, це на поведінку дитини.

— Якщо це дитина молодшого віку, окремим симптомом, на що варто звернути увагу, можуть бути скарги на соматику. Тобто, що щось болить (животик, ніжки), але ніяких на те причин немає, — розповідає Дарья Романець. — У підлітків важче, тому що сам по собі підлітковий вік не відміняє підлітковий бунт. Але коли підліток більшу частину дня спить, в нього зникли звичні інтереси (хобі, друзі, спорт), змінилися уподобання, суттєво впала успішність в школі (раніше навчався, зараз взагалі ні), змінився апетит і вага, і все це протягом останніх двох тижнів — варто приділити цьому увагу.

Що робити, якщо в дитини депресія?

— Депресія в дитини може виникати тоді, коли її занадто опікують, або навпаки занадто дають свободу, — говорить психолог. — І головна помилка батьків, коли вони отримують такий діагноз своєї дитини, різко змінити своє ставлення до дитини і свою власну поведінку. Це як із забороною тік-току. Якщо раніше дитині дозволялось все, і раптом все це заборонити — відповідь може бути дуже негативною, і це нічого не дасть. До цієї проблеми потрібно підходити поступово. Крок за кроком. Розмовляти, слідкувати, підтримувати. Проявляти зацікавленість до того, чим дитина живе і займається, дозовано. Та головне — показати та відчувати повагу до дитини. Дуже кропітка робота має бути проведена, і допомога психолога буде дуже доречна.
 


Читайте також:

Коли щось болить, то що з цим робити? Контролювати біль можна пігулками і психологами

Інфекціоніст: Сподіваємось на вакцини від корони. Бо лікування ще не придумали

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
16:27 У «Пироговці» за добу провели три трансплантації нирок та операцію на серці photo_camera 16:21 Суїцидальні думки у дітей: як їх розпізнати та обговорити з дитиною 15:56 Головнокомандувач ЗСУ особисто вручив орден військовому з Вінниці photo_camera 15:15 Отримав поранення під Ізюмом та в Бахмуті. Історія бійця з позивним «Лєба» photo_camera Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 14:09 П'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП на Келецькій photo_camera 13:17 Знаний футболіст підтримав Ромчика, який дивом вижив після обстрілу по Вінниці photo_camera 12:42 Чи можна отримати відстрочку від мобілізації, якщо близький родич загинув чи зник безвісти? 11:42 За розстріл поліцейських розшукують військових батька та сина. Відео з нагрудної камери копа play_circle_filled 10:58 На фронті відбулося більше ста зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled photo_camera 09:16 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком 08:24 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up