Конфлікт інтересів? Головою міського суду стала дружина першого заступника прокурора області

Конфлікт інтересів? Головою міського суду стала дружина першого заступника прокурора області
З неофіційної Фейсбук-сторінки новопризначеної голови Вінницького міського суду
  • Суддю-криміналістку Ганну Гайду обрали головувати у Вінницькому міському суді.
  • Прізвище обраної на таємному голосуванні не просто співзвучне з відомим в прокурорських колах.
  • Підвищення отримала дружина першого заступника прокурора області, який раніше очолював прокуратуру міста.
  • Про впливову родину, ймовірний конфлікт інтересів та легенди відомої у Вінниці сім'ї.

Її посада не з тих, на які призначають. На зборах суддів обирають голову таємним голосуванням. І днями стало відомо, що 1 квітня головувати Вінницьким міським судом, за більшості голосів суддів, що там працюють, обрали Ганну Гайду. Суддю з порівняно невеликим стажем, яка раніше була також заступником голови суду.

З біографічних даних, які доступні в мережі про 36-річну новопризначену керівницю, можна дізнатися небагато. Що вона почала кар’єру у Вінницькому міському суді в 2012-му році. І що була в 2016-2017 роках заступницею голови того ж Вінницького міського. Одружена. Має доньку. От і вся надана громадськості офіційно інформація.

А сторінка у Фейсбуці, яку можна знайти, знаючи дівоче прізвище Ганни Гайду, скаже дещо більше. Тут є її фото не у мантії, так би мовити, позаслужбові. Акаунт говорить, що вчилася суддя в 17-тій гімназії. Серед її публікацій можна знайти навіть дещо схоже на родинне дерево: колаж з двох фото, на якому вона та її матір — Світлана Василюк, багаторічна очільниця Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації.

Відео дня
Колаж зі сторінки Ганни у Фейсбуці

А батько Ганни Гайду — легенда органів прокуратури області Володимир Василюк. Журналісти 20minut.ua розповідали про це значно раніше, коли писали про призначення Сергія Гайду (чоловіка Ганни) на посаду прокурора Вінниці. 

Це було в березні 2018-го. У грудні наступного року зятя Володимира Василюка призначили вже на посаду першого заступника прокурора Вінницької області, коли таким був В’ячеслав Соколовий. Але повернемося до Ганни і її роботи.

Різниця в три голоси

До 1 квітня, нагадаємо, головував у міському суді Андрій Михайленко. Відомо, що тільки він і Ганна Гайду були кандидатами на цих виборах керівника. Вони відбулися цієї середи, і голоси суддів розподілилися ось так: за Михайленка — 16 голосів, за Гайду на три більше — 19.

На судовій сторінці у Фейсбуці дані Ганни Гайду світилися в кількох публікаціях про заняття і екскурсії для студентів. Її тут називали суддею-криміналісткою, яка пускала студентів на свої засідання.

А після 1 квітня ім’я нової голови міського суду звучить у Фейсбук-публікаціях іншого змісту: активісти повідомляють про підвищення дружини першого заступника прокурора області і запитують, чи немає конфлікту інтересів у такому призначенні.

«Чи буде об'єктивний розгляд справ, ми не готові прогнозувати. Але сам факт трохи насторожує! Чи це нормально?» — з таким питанням написав про призначення Ганни Гайду голова громадської організації «Ревізія влади» Віталій Павловський.

Йому в коментарях ще один громадський активіст Володимир Черкас дописав:

«Голова суду — це вибір суддів, їм вирішувати, з ким і як працювати. Голова не впливає на суддю, якщо він сам того не захоче. Є, звісно, тепер питання конфлікту інтересів, але дружина за чоловіка не відповідає. Побачимо!».

З акаунту новопризначеної голови Вінницького міського суду

— Коли дружина — суддя, а чоловік — прокурор, то не можна гарантувати неупереджений розгляд справи, — так прокоментував уявну ситуацію журналісту 20minut.ua юрист. Прізвища його не називаємо, бо питання звучало не в контексті голови суду і керівника прокуратури, а рядових судді і прокурора.

Натомість деякі видання вже назвали призначення дружини Сергія Гайду головою суду прямим конфліктом інтересів. Також дехто пророкує таку перспективу: чоловік попрощається з кріслом прокурора після призначення дружини і подасться в адвокати за сімейною традицією.

Час покаже, чи буде так. А поки глянемо у декларації подружжя Гайду. Що вони напрацювали на посадах замів?

Про майно і доходи 

Ресурс pep.org.ua, який зводить дані про персон в таблиці й схеми, показує нам мінімум оприлюднених даних. Шукаємо інформацію за чоловіком, Сергієм Гайду.

Ось, наприклад, схема про зв’язки першого зама прокурора, де крім дружини система «підтягує» дочку, вписану в звіти:

Тут і далі скриншоти з сайту pep.org.ua

А ось як виглядають таблиці та графіки задекларованих коштів (доходів, витрат, активів). Тут в пошук задавали Ганну Гайду, тому декларант — це її дані, родина — дані чоловіка:

Лише зарплати подружжя тут бачимо. Ніяких даних про заощадження, вклади, позики, кредити, подарунки. Вищеназваний ресурс показав, що перший заступник прокурора отримав за минулий рік без малого півтора мільйона зарплати. В дружини значно менша сума, але були роки, коли вона декларувала більше чоловіка.

Якщо проглядати не зведені дані, а окремо декларації обох названих вінничан на declarations.com.ua, то розбіжностей немає. Подружжя подає аналогічні дані. «Світить» лишень зарплату і деяке майно. І було б дивно, якби правники десь помилилися в даних. 

То чим володіють прокурор і його дружина, тепер вже голова суду? Окремо взятих свіжих декларації ще не знаходимо (тільки мали бути подані у березні). Дивимося торішні, про доходи і майно за позаминулий рік.

Сергій Гайду (справа) під час свого призначення на посаду

Як свою власність Сергій Гайду показував раніше 800 м2 землі в Лаврівці та квартиру, площею 75 «квадратів», набуту в 2003 році. Це не спільна власність сім’ї. Дружина і дочка названі користувачами, а не співвласниками. 

Як власність дружини, прописані в деклараціях дві земельні ділянки у Вінниці: 816 м2, набуті в 2008 році, і придбані за 142 тисячі 988 гривень 858 м2 землі в 2012-му році. На котрійсь з цих ділянок подружжя будується. В їхніх деклараціях (як ми писали вище, абсолютно ідентичних), прописаний об’єкт не завершеного будівництва, житловий будинок, що у власності Ганни Гайду. Площа його не вказана.

Ця недобудова фігурує в деклараціях Гайду протягом кількох років. В мережі можна знайти й фото будівництва, яке приписують названому подружжю:

Знімок показав сайт telegra.ph, як вигляд недобудованого маєтку Гайду

Ще трохи про майно прокурора і судді. Вони прописали третину квартири, що у власності Світлани Василюк, матері Ганни. І автомобіль, переданий їм на праві безоплатного користування на підставі технічного паспорту з дозволу власника — тестя прокурора: це набута в 2016 році машина Volkswagen (модель: Passat 2.0, рік випуску: 2004).

Ще одну автівку бачимо в декларації, як власність Сергія Гайду. Мова про придбану, як у звіті сказано, за 29,500 гривень Mitsubishi (умовні одиниці не названі, тож розуміємо вітчизняну валюту) Mitsubishi. Модель: L300, рік випуску: 1987.

З раніше опублікованого про родину Гайду, знаходимо інформацію про володіння першим заступником прокурора великою колекцією раритетної зброї. Серед одиниць колекції нібито є золотий пістолет, яким власник любить хизуватися перед друзями під час застіль. Наші журналісти теж чули про цю легенду.

На сайті telegra.ph навіть описали історію, як дружина прокурора змушена була відповідати на питання про зброю чоловіка на співбесіді:

«Коли з дружиною прокурора проводили співбесіду при призначенні на безстрокову посаду судді, то члени комісії поставили їй питання, навіщо вашому чоловікові стільки зброї? Натяк на незрозумілі джерела для придбання такої колекції був недвозначним, але Анна Гайду пожартувала, що Сергій просто мисливець».

Натомість в деклараціях немає даних про колекцію, що мала би бути внесена, якщо дійсно існує. Крім написаного вище майна і доходів виключно у вигляді заробітної плати, бачимо у решті розділів звітів «інформація відсутня». 


Читайте також:

За мить до розв’язки. Кілька гучних судових процесів перетворилися на закриті справи

«Золота піраміда B2B Jewelry». Такий бізнес за два роки зростив ювелір з Ладижина

На «Електричних системах», де директор мав півмільйона премії, відсторонили начальство 
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (14)
  • пофигист

    немає ніякого конфлікту.  пацани домовились за бабло.  а от баришню підставили.  не по пацанські.
  • Ekaterina Vladimirovna

    В нас, як не свати чи брати, то жінки.
    Це вже не новина і не сенсація якась.
  • Sasha Sinelnikv

    Это ей 36 лет - я со старта дал бы 50 лет, такие деньги имеет и возможности, а выглядит как старуха.

    Михаил reply Sasha Sinelnikv

    ты прав,ну нельзя люмпену давать в руки власть и косметику
  • покращення

    это с тех гайд что иб...т мозги в виннице с времен майдаунов

    ОБА НА reply покращення

    І тут г...м плюнув

    покращення reply ОБА НА

    смерд продал уже ворованых 3 гектара возми те деньги поедь в Одессу купи мозги твой рефлексорноопилочный наполнитель не работает

    ОБА НА reply покращення

    Круто....
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
15:15 Отримав поранення під Ізюмом та в Бахмуті. Історія бійця з позивним «Лєба» photo_camera 14:09 П'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП на Келецькій photo_camera 13:17 Знаний футболіст підтримав Ромчика, який дивом вижив після обстрілу по Вінниці photo_camera 12:42 Чи можна отримати відстрочку від мобілізації, якщо близький родич загинув чи зник безвісти? Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 11:42 За розстріл поліцейських розшукують військових батька та сина. Відео з нагрудної камери копа play_circle_filled 10:58 На фронті відбулося більше ста зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled photo_camera 09:16 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком 08:24 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up