Сумнівну кримінальну справу закрили, або Ось хто заблокував 20minut.ua і ще сотні сайтів

Сумнівну кримінальну справу закрили, або Ось хто заблокував 20minut.ua і ще сотні сайтів
Фото з сайту penza.press, де сказано, що зображений на ньому вінничанин змінив прізвище з Прочухан на Пан
  • Кримінальну справу, в рамках якої цивільний позивач через суд заблокував понад 400 різних сайтів, закрили. Тепер буде розслідування усіх обставин.
  • Про це стало відомо вчора ввечері, 25 лютого. А вранці того ж дня під загрозою опинилася робота ресурсу, який ви зараз читаєте — «20 хвилин».
  • Хто спричинив усю цю ситуацію? Чоловік зі зміненим прізвищем, який десяток років тому розповідав про свою участь в МММ, а тепер нібито дуже небідний.

Правоохоронці закрили кримінальне провадження у справі, за якою суд вирішив заблокувати доступ до більш ніж 400 інтернет-ресурсів. Про це повідомила речниця Київської міської прокуратури Надія Максимець у коментарі «Українській правді» та заступник очільника МВС Антон Геращенко у Facebook.

«25 лютого процесуальним керівником прийнято рішення про закриття вказаного кримінального провадження та одночасно  про скасування арешту на майнові права інтелектуальної власності», — сказала Максимець.

Також вона додала, що прокуратура ініціювала «проведення службового розслідування у зв’язку з діями службових осіб Голосіївського управління поліції під час розслідування цього провадження», хоча прокурор не брав участі у засіданні Голосіївського суду, не був повідомлений про його проведення та не отримував ухвалу.

Відео дня

Антон Геращенко написав у Facebook пост, у якому розповів передісторію сумнівного кримінального провадження. Він пише, що позивачем у цій справі є громадянин Олександр Пан, якому «дуже не подобалося те, що про нього писали на різних інтернет-сайтах в різний час, називаючи його шахраєм та пройдисвітом, а також називаючи його іншими неприємними епітетами».

І 17 грудня минулого року Олександр Пан звернувся в поліцію зі скаргою на нібито скоєні проти нього шахрайські дії. Поліція ж зобов'язана реєструвати будь-які заяви про кримінал.

«Поліція, після реформи кримінально-процесуального законодавства, зобов'язана за статтею 214 КПК реєструвати будь-які заяви про вчинення кримінального правопорушення (навіть про зґвалтування американським кіноактором Б. Піттом 75-річної мешканки міста Рівне в 2016 році)»,  пояснив Геращенко.

Надалі Олександр Пан і його адвокати звернулися до Голосіївського районного суду з вимогою накласти арешт на сотні інтернет-сайтів, які в різний час щось про нього писали. Автоматична система розподілу справ розподілила справу на суддю Катерину Григорівну Плахотнюк. Остання, як тільки тепер виявилося, ще 4 лютого винесла рішення про визнання 426 інтернет-сайтів такими, що принижують честь і гідність Пана та наклала на них арешт.

Фото копії рішення Голосіївського суду опублікували на «Українській правді»:

Це, за словами Геращенка, необґрунтоване рішення суду направили слідчому поліції, а також до Нацкомісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації. Тепер заступник Авакова стверджує, що поліція відкликала свій супровідний лист до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації.

Процитуємо частину посту Антона Геращенка:

«Ніяких реальних дій, які б нанесли шкоди власникам Інтернет ресурсів нанесено не було.

Крім шкоди суспільній моралі після таких рішень суду.

Висновки та рекомендації:

1. Поліція вже відкликала свій супровідний лист до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації.

2. Кримінальне провадження буде витребуване до Головного слідчого управління з метою проведення ґрунтовної перевірки та, в разі відсутності складу злочину, а також за рішенням слідчого і прокурора, буде закрите згідно передбаченої КПК процедури (вже закрите, як ми зазначили вище за інформацією з прокуратури – ред.).

3. Щодо судді Плахотнюк, то особами, потерпілими від винесення необґрунтованого та свавільного, на мою думку, рішення про накладання арешту на 426 інтернет-сайтів, має бути внесена скарга до Вищої ради правосуддя для подальшого вивчення питання про відповідність судді займаній посаді.

4. З Олександром Паном розмова буде проведена окремо.

І найголовніше: шановні народні депутати, давайте разом з Вами внесемо суттєві зміни до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів та введемо дослідчу перевірку заяв громадян, щоб відсіювати подібного роду замовні справи.

Крім того треба врегульовувати законодавство про інформацію,задля того, щоб врегулювати відносини між пресою, правом на свободу слово та можливість фігурантам журналістських розслідувань цивілізовано захищати свою честь та гідність у випадку, якщо їх права були порушені.

Ну і звичайно залишається велике питання щодо адекватності окремих представників Феміди, які готові піддаватися тиску різних шахраїв і виносити свавільні та необґрунтовані рішення Іменем України».

То що ж відомо про Олександра Пана? І що такого ми про нього публікували? Абсолютно нічого не покаже пошук по сайту. Натомість є статті, де фігурує Олександр Прочухан і, за інформацією з відкритих джерел, названа людина раніше носила саме таке прізвище. Зокрема, про це сказано в цій публікації, де Пан-Прочухан виглядає дійсно у негативному світлі.   

А майже 10 років тому наша журналісти цитували коментарі Олександра Прочухана, як учасника МММ. Він відверто розповідав свою участь в піраміді у якості «десятитисячника». Також пояснював створення партії з однойменною назвою у Вінниці в 2012 році.

А от пошук в інтернеті за останні роки показує Олександра Пана, як експерта з питань крипто валюти і засновника Spang Capital, що займається інвестиціями в регіональну і європейську нерухомість. 

Скрин з публікації

Цитуємо з його біографічної статті:

«Образование

2014-2019 гг. — Киевский национальный университет имени Тараса Шевченко, юридический факультет. Специальность — «Конституционное право».

Карьера

С 2005 г. — Частный предприниматель (ФЛП). Занимается руководством комплексными ИТ-проектами, разработкой программного обеспечения, связанного с банковской, финансовой и криптовалютною отраслями, инвестиционные проекты, связанные с недвижимостью.

С 2013 г. — соучредитель и директор «ДЕВЕЛОПМЕНТ Дистрибюшн Аналитикс КАПИТАЛ» (разработка программного обеспечения).

С 2017 г. — учредитель компании Mak Holding.

2017-2018 гг. — учредитель компании «АЙПАН» (г.Киев) — ИТ-стартап, специализирующийся на разработке программного обеспечения и внедрения в промышленность передовых технологий.

С 2019 г. — учредитель и директор «Спанг КЭПИТАЛ» (инвестиции в региональную и европейскую недвижимость).

Стиль жизни

Ведет активный образ жизни.

Увлекается трансцендентальной медитацией, фитнесом, пилотированием вертолетов (в 2018 г. получил лицензию PPL), яхтингом, фридайвингом и сноубордингом.

Активы:

— европейская жилая недвижимость;

— торговый центр в Виннице;

— коммерческие площади под офисы в Виннице».

Скрин з публікації

І наостанок цитуємо опубліковане у Фейсбуці Олександром Паном. Він розмістив свій пост вчора, приблизно в той самий час, коли стало відомо про закриття ініційованого ним кримінального провадження. Ось кілька абзаців звідти:

«...За 5 лет усилий моих юристов, из более чем трех тысяч ресурсов на которых была размещена неправдивая и непроверенная информация, нарушающая мои права и порочащая мою деловую репутацию, осталось 426 интернет изданий которые либо отказались удалить неправдивые статьи либо требовали десятки тысяч долларов за удаление.

Справедливости быть!

Поняв, что договоренностями вопрос не решить я был вынужден обратиться в суд после чего Голосеевский районный суд Киева постановил заблокировать 426 сайтов с фейковой информацией.

Незамедлительно выполнить решение суда, и запретить доступ к сайтам в ближайшее время обязаны интернет-провайдеры и мобильные операторы. Возможно это небольшая победа на пути к честной и действительно влиятельной журналистике».

Варто ще раз нагадати, що на нашому сайті матеріалів про пана Пана не було так само, як і звернень від нього чи його адвокатів з проханням щось видаляти.  

Вчора вранці, нагадаємо, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації повідомила, що в Україні закриють доступ до 426 інтернет-порталів — серед них з незрозумілих для причин опинився сайт 20minut.ua. Підстава для блокування — судове рішення, якого, до речі, не можна знайти в Реєстрі.

Редакція опублікувала свою заяву з цього приводу. Також наша команда створила новий сайт 20hvylyn.com, щоб у випадку блокування ви змогли читати нас ще й за цією адресою. 

Від редакції

Ми залишаємо цю статтю у безплатному доступі, щоб якомога більше людей знало про це. Підтримайте редакцію підпискою, і ми зробимо ще більше цікавих матеріалів. 

 

Читайте також:

Якщо потрібна допомога адвоката, то де знайти безплатного? Адреси і телефони юристів

Граната зірвалася в його руках невипадково. Результати розслідування смерті на Бригантині

Розбещення чи згвалтування — дитина не винна! Поради батькам, чиї діти стали жертвами насилля

Як вберегти чоботи від «їдючої» солі? Поради від вінницьких ремонтників взуття

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (16)
  • Oleg Mazur

    Потрібен, щоб якийсь ідійот втрутився у роботу видання, щоб сайт нарешті зміг українізувати свій лінк. Та все одно не дожав🤷‍♂️
  • Max NonStop

    Все 20 хв тепер вздихнули з полегшенням і можуть далі спокійно працювати. А ми і надалі слідкувати за місцевими подіями. Журналістам потрібно звернутись в суд на цього Пана, як на шахрая, щоб не був таким наглим. 👽.
  • Миздабули рагульский

    А як в 2014 р. волали :)

    Козацький Бздюх reply Миздабули рагульский

    Согласен, с такими темпами цензурирования, украинцы сами себе отрежут интернет-кабель :) Учись, Ким Чен Ын ;)))
  • Next

    Я однозначно найперший написав  що все це пропарашна пропоганда, фле деякі дуже тішились розкатавши губу. Раджу В.Павлову банити таких коментаторів.

    Миздабули рагульский reply Next

    Ну то розкажи в чому пропаганда, в чому брехня?
    п.с. Певно, класний санаторій, там лікуєшься?

    Next reply Миздабули рагульский

    СИНОК Миздабули рагульский, я розумію що тобі неприємно, а стосовно санаторію повір мені там де я лікуюсь і оздоровлююсь, тобі туди не потрапити ніколи, навіть за великі гроші.

    Миздабули рагульский reply Next

    Здається, я знаю країну, куди ти іздишь оздоровлюватись і лікуватись

    Next reply Миздабули рагульский

    Чувачок, дивлячись на твоє фото, раджу тобі тренуватись фотошопити, бо це в тебе виходить погано, як і все інше.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону 20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець 17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up