Прокурори – змінюйте правила!

Вносячи словосполучення “реформи прокуратури” у Google ми відразу отримаємо багато посилань на статті із заголовками: “Президент підписав закон про запуск реформи прокуратури” або “Рябошапка дав старт реформі прокуратури – що зміниться” і таке інше. Але чи зміняться правила, правовий підхід, мислення у прокурорів в самій їхній діяльності, чи не будуть ці реформи нести тільки поверховий характер по типу зміна назви? Мене непокоять ці питання тому що я безпосередньо здійснюю діяльність пов’язану із захистом прав, свобод та інтересів людей.

Закон нам говорить, що Прокурор є самостійною особою у своїй процесуальній діяльності та він зобов’язаний всебічно, повно і неупереджено дослідити обставини кримінального провадження, виявити як ті обставини, що викривають, так і ті, що виправдовують підозрюваного, обвинуваченого, а також обставини, що пом’якшують чи обтяжують його покарання, надати їм належну правову оцінку та забезпечити прийняття законних і неупереджених процесуальних рішень. Можна зробити висновок, що Прокурор це фактично страж Закону та всі його дії та рішення повинні відповідати лише Закону.

Чи дійсно це так? Особистий досвід у правозахисній діяльності говорить протилежне. Навіть двадцять років тому в поодиноких випадках існувало неписане правило пред’явити особі обвинувачення чим по серйозніше, а в суді “розберемось”. В подальшому Прокурор змінював обвинувачення на які погоджувався суд і у більшості випадках, поставлений у відповідні рамки, сам підсудний. Справа закінчувалась рішенням на першій інстанції без апеляції. Вже тоді, а можливо ще й за радянських часів навмисно була створена корупційна складова на стадії пред’явлення обвинувачення. Зараз ця складова набрала більш “бізнесового” характеру, тобто якщо Ви бажаєте зміни обвинувачення з більш тяжкого на менш м’яке – ідіть рішайте. Якщо ні – отримуйте апеляційні та касаційні скарги, що призводить до додаткових витрат, нервових стресів, затягування розумних строків по справі тощо. А як же ж забезпечення прийняття законних і неупереджених процесуальних рішень?

Цю проблему необхідно вирішувати вже і чим скоріше. Вирішення її призведе до розвантаження Прокурорів та судів. Коли Прокурори будуть справедливо, на законних підставах кваліфікувати дії особи, самі підозрювані та їхній захист будуть ініціювати угоди про визнання винуватості і час (розумний строк), з дня пред’явлення підозри до визначення остаточної міри покарання, суттєво скоротиться без апеляційних та касаційних інстанцій. Довіра до чесного Прокурора відразу збільшиться. Один із методів вирішення проблеми – нарада з керівниками обласних та окружних прокуратур під головуванням Генерального Прокурора на якій просто оголошується, що шановні прокурори – змінюємо правила і кваліфікуємо дії осіб чітко по закону і по зібраним доказам, хто не згодний, будь ласка, є багато інших професій де Ви можете себе гарно зарекомендувати. Тим більше, враховуючи те, що в нас вже існує електронний документообіг зазначене можна запровадити дуже швидко головне тільки бажання.

Це лише верхівка айсбергу усіх проблем прокуратури. Ще є багато питань зі справами, які взагалі не розслідуються, які просто лежать і покриваються пилом. Є такі провадження, які слідчий та прокурор взагалі не тримали в руках, тому що фізично не можуть цього зробити із їхнім завантаженням. А є такі справи, які навмисно лежать у сейфах деяких правоохоронних посадовців без дії бо вже порішали.

Цього року ми отримали зовсім нову владу як виконавчу так і законодавчу. Все в їхніх руках. Довіра до кваліфікованого керівництва Офісу Генерального прокурора є. Залишилось за малим – змінити правила. Якщо реформи своєю суттю відбудуться тільки у заміні назви,  діла не буде. Українській Народ заслуговує на якісні реформи. Права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Держава відповідає перед людиною за свою діяльність. Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов'язком держави. Вірю, Україна – небезнадійна!

Коментарі (0)
Український феномен

24 лютого 2022 року в шостій годині ранку мені зателефонував брат і повідомив про початок повномасштабного вторгнення на...

Як ми будемо жити?

Як ми будемо жити? Дев’ятий рік триває війна. У багатьох людей в одну мить змінилося все життя. Хтось втратив найріднішу...

Мій шлях у незалежність

Вересень 1992 року. Хлопчина чотирнадцятирічного віку прийшов у російську школу Вінниці здобувати знання. На плечі майоріла...

Як ніколи назріла тема – судова реформа. 30 років незалежності, до сьогодні ще діють три кодекси радянських часів,...

Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover коштувала «каскадерам» лише штрафу й протоколу photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera 11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? 11:10 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up