Життя без м’яса. Розбираємося, чи дружня Вінниця до вегетаріанців та веганів

Життя без м’яса. Розбираємося, чи дружня Вінниця до вегетаріанців та веганів
фото ілюстративне
  • У всьому світі люди переходять на вегетаріанство і веганство передусім з етичних міркувань. Тобто вони проти споживання тварин, їх насильницького утримання та використання в будь-яких корисливих цілях. 
  • Серед вінничан теж є чимало таких людей, які з тих чи інших причин відмовилися від вживання м’яса або взагалі будь-яких продуктів тваринного походження. 
  • Дізнаємося, чи у Вінниці спеціалізовані магазини та заклади громадського харчування для вегетаріанців і веганів.

Ми поспілкувались з вінничанками, які не вживають м‘яса, вони поділились з нами свої думками про те, чи дружня Вінниця до вегетаріанців.

Дизайнерка та астрологиня Анна Кулик не їсть риби, м‘яса та яєць. Ці продукти вона замінює сирами, бобовими чи тофу. Каже, робить навіть вегетаріанську «шубу», голубці та багато інших традиційних страв. 

— Я припинили їсти м‘ясо десь сім років тому. Мене зацікавило здорове харчування, я почала дивитись різні відео у YouTube і спробувала відмовитися від м‘яса. Я почала краще почуватися, пройшли різні захворювання та я відчуваю легкість, — розповідає дівчина. — Зараз у мене в оточені багато вінничан, які теж не їдять м‘ясо. Це люди різних професій, віку та соціального статусу. 

Відео дня

Анна каже, що у Вінниці дуже мало закладів, які дружні до вегетаріанців. Тому, говорить, доводиться рідко відвідувати кафе. Анна з хлопцем планують у майбутньому відкрити вегетаріанське кафе в нашому місті. 

— Було б добре, якби більше вінницьких закладів мали вегетаріанські позиції у своєму меню. Поки можна поїсти лише якийсь гарніг чи у деяких закладах піцу, — каже дівчина. — Саме тому найчастіше ми харчуємося вдома або у друзів, які теж вегетаріанці. 

Вінничанка Анна Бровченко теж відмовилася від вживання м’яса. Понад два роки тому вона почала цікавитись рослинним харчуванням та вирішила просто спробувати на місяць відмовитись від м’яса у якості експерименту.

— Я спробувала на місяць і більше не повернулась до вживання м'яса, навпаки згодом ще виключила інші продукти тваринного походження, — розповідає вінничанка. — Я і до того намагалась харчуватись корисно, тому суттєво самопочуття не змінилось. Більше змін було при переході на повністю рослинне харчування. Певне відчуття легкості, покращення травлення, пройшли постійні проблеми з закладеністю носа. Але важливо зазначити, що можна і на веганстві харчуватись фаст-фудом. Тобто суть в тому які продукти ти обираєш, в яких кількостях незалежно від того веган(-ка) чи ні. 

Дівчина з сумом говорить про те, що у Вінниці немає вегетаріанських/веганських закладів, навіть рідко де є веганські опції чи позиції в меню. Каже, може інколи бути один салат, і той з сиром.

— Зараз потрошки починають додавати веган-френдлі позиції, але їх все ще дуже мало. Не вистачає у нашому місті й закладів здорового харчування загалом. Зате вистачає місць з пончиками, цукерками, вафлями та фаст-фудом, — продовжує вінничанка. — Магазинів, де вегетаріанців можуть купувати корисну їжу, у місті буквально кілька. Проте зараз все більше продуктів з'являється в великих мережах супермаркетів, тому знайти соєвий фарш чи тофу легко. Але насправді, не всі вегани/вегетаріанці їх купують, бо м'ясо для організму замінюється бобовими, наприклад. А їх можна знайти будь-де і приготувати вдома сочевичні котлетки. 

За словами дівчини, Вінниця у порівнянні з іншими великими містами у цьому відстає. Каже, знає, що у Львові близько семи веганських закладів, а у Києві ще більше.

Де можна купувати еко-продукти?

У місті ще минулого року було більше спеціалізованих магазинів, де можна було купувати продукти для здорового харчування. Найпопулярніший був «Магазин здорового харчування», що знаходився на Соборній 99А. В інтернеті все ще пише, що він відкритий. Проте приїхавши туди, ми дізналися, що закрився він вже кілька місяців тому. Це був єдиний магазин у нашому місті повністю веганський. 

У Вінниці ще донедавна було два магазини від мережі «Еко-лавка». Зараз працює лише один — на Зодчих, 16. У магазину є онлайн-каталог. Там ми побачили, що у них є великий вибір бобів злаків, солодощів, паштетів, батончиків, соусів, меду, тофу та різні види рослинної олії з кунжута, кокоса, льна, арахісу та коноплі. Є навіть вегетаріанські пельмені та вареники. 

Також у Вінниці є три магазини «Еко-ферми» на Замостянській, 31, Антонова,13 та на Скалецького, 4. Як розповіли нам працівники магазину, в них можна знайти різні вегетаріанські ковбаски, сосиски, млинці, десерти та інші продукти, які можуть виступити хорошою заміною м’ясу.

Які заклади у місті мають вегетаріанське меню? 

Безпосередньо вегетаріанських чи веганських закладів у місті немає. Проте кілька закладів, як нам вдалось дізнатися, які є дружні до вегетаріанців, тому розповідаємо про них. 

Перший заклад, який асоціюється з позитивним ставленням до вегетаріанців — «Батискаф». Ще кілька місяців тому в меню ресторану й справді були спеціально виділені пропозиції, де вказано 100% vegan, але заклад закрився. 

До списку дружніх до вегетаріанців закладів можна віднести також кафе «Бібліотека». Телефоном нам сказали, що вегани не вийдуть голодними із закладу. У меню є кілька вегетаріанських страв: супи, салати та піци. 

Особливо потішить вегетаріанців, як ми виявили, ресторан «Лавінія», адже тут є окреме вегетаріанське меню. У ньому сім позицій. Також у закладі є пісне меню та страви з овочів, що теж може підійти тим, хто не їсть продуктів тваринного походження. 

Якщо шукати у Google заклади, які у Вінниці дружні до вегетаріанців, то люди рекомендують ще також заклад «Террамаре». Ми зателефонували туди, і нам пояснили, що окремого меню для веганів у них немає. Проте, кажуть, підібрати страви без м’яса можна. Наприклад, овочеві салати чи рис з овочами. А, якщо людина їсть морепродукти, то асортимент розшириться. 

У закладі «Lacucina» теж є окремий перелік страв для вегетаріанців. Як сказали нам у ресторані, вони можуть запропонувати п‘ять страв.

Читайте також: 

Подкаст «Тут така тема»: говоримо з сомельє про вино і те, як почати у ньому розбиратися 

Справа про будівництво на Замковій горі. Що постановив суд?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Владимир Катрага

    Це ті що об'їдають бідних тварин.
  • Aleksandr NonameD

    Вопрос никак не этический, нравственный или ещё какой-то надуманной морали. Просто конкретно для этих людей сложились условия, их деятельность, род занятий, когда они могут обходится без животного белка и жира. Они не шахтёры, и не строители, у них всегда есть магазин в шагоаой доступности в котором онимогут купить овощи, которые не нужно выращивать и в случае плохого урожая есть что-то другое. И вот на все тепличные условия они натягивают надуманные убеждения, которые, например в услоаиях заполярья, были преданы в течении нескольких дней.
  • Ксения Мишина

    Вегетарианство признано психическим отклонением.

keyboard_arrow_up