Кредити подорожчають, а відсотки — зростуть

Кредити подорожчають, а відсотки — зростуть
Подорожчання кредитів очікує тернополян у зв’язку з фінансовою кризою, стверджують банкіри.

Окрім того, за їх словами, кредити буде важче отримати. Але, з іншого боку, мають зрости відсотки, котрі банки виплачують за депозитними вкладами.
— Обсяги кредитування зменшилися, бо станом на 13 жовтня комерційним банкам зафіксували межі кредитного портфелю: відтепер банк може видати нових кредитів тільки на суму уже повернених, — розповідає заступник керуючого Тернопільською філією “Укрпромбанку” Анатолій Табака. — Зараз у країні є безпідставна паніка довкола дострокового розривання депозитів і банки змушені стимулювати вкладників залишати гроші на рахунках, підвищуючи відсотки.
Але підвищення відсотків за депозитами спричинить збільшення відсотків за кредитами, пояснює він.
В “Ощадбанку” кредити не видають вже два дні. Однак ажіотажу ніякого немає, запевняють в “Ощадбанку”. Перші кредити можна буде отримати у четвер, 17 жовтня.
- У понеділок Нацбанк втановив так звану кредитну стелю, вище якої не можна буде піднятись, –  каже начальник обласної філії “Ощадбанку” Олександр Криницький. – Тому кредити ми не видавали ні вчора, не видаємо і сьогодні. Однак підприємці і не звертаються за кредитами. Перші кредити  можна буде брати завтра і то лише на ту суму, яку погасили позичальники за ці два дні.
Постанова Нацбанку видана діє півроку, зауважив пан Криницький, однак скільки тривтимуть обмеження – невідомо.
Обмеження кредитування мають забезпечити стабільність банків, запевняють в управлінні Національного банку в області.
– Ця постанова захищає інтереси вкладників та інших кредиторів банку, – каже начальник відділу економічної роботи та грошово-кредитних відновин управління Нацбанку в області Антоніна Атамась. – За постановою, якщо в банку зранку 13 жовтня залишок заборгованості становив 100 тис. грн, а впродовж дня погасили 50 млн, то банк наступного дня не може видати більше 50 млн кредиту. 
Кредити банки будуть видавати лише на ту суму, яку погашають, але не більше, аніж було зафіксовано станом на 13 жовтня, каже пані Атамась.

Любов ЛАЗУКА, Володимир МОРОЗ

Коментарі (4)
  • Anonymous

    17 жовтня - це п"ятниця!!! В п"ятницю буде тільки роз"яснення. Так що реально тільки з понеділка можна буде брати кредит.
  • Anonymous

    з четверга не можу забрати вклад в Укрсоцбанку, як справи в інших?

    Anonymous reply Anonymous

    Якщо термін дії вкладу закінчився, вони зобов"язані видати кошти, якщо ж дострокове закриття, то .... Ви ж в курсі про Постанову НБУ.
  • Anonymous

    а ще б краще перевіряли кредитоспроможність клієнтів, а то є такі унікали, які понабирали купу кредитів, а розраховуватись і не збираються.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:01 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 20:01 Борсук «життєрадісний»: у лісі на Тернопільщині фотопастка зафіксувала рідкісну тварину photo_camera 19:03 Відео у TikTok від тернополян та про Тернопіль: дивіться підбірку! play_circle_filled 18:01 Благодатний вогонь вже привезли у тернопільські церкви photo_camera Від читача 17:08 Кіберполіція запустила проєкт "Чатові онлайн" 17:02 Великдень на передовій: українські воїни розповіли як не забувають про традиції 16:01 Очікуємо грози: на Тернопільщині — штормове попередження photo_camera 15:01 Невипита кава рятує життя: танкіст-депутат зі Збаража відкрив збір на ремонт військового авто 14:03 Біля Катедри діти влаштували Великодні гаївки: як усе відбувалось photo_camera 13:02 Капелани 105 окремої бригади тероборони ЗСУ вітають військових з Великоднем play_circle_filled 12:03 Як тернополяни йшли на Великодню службу до храмів photo_camera 11:02 «Паски були скромні, без родзинок, але смачні... спечені мамою на засланні»: тернополянка про сумний Великдень play_circle_filled 10:03 Маленькі тернополяни вітають захисників з Великоднем play_circle_filled 09:01 Частуйте дітей Великодніми стравами розумно. Поради батькам від медиків
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up