Партнер рубрики Події

Про Тернопіль заговорили в ООН

Про Тернопіль заговорили в ООН
Ідею встановити в Тернополі меморіальну дошку воякам дивізії "Галичина" назвав блюзнірською і такою, що героїзує нацистів, представник Російської федерації при ООН Ілля Рогачов.

Попри ці заяви, тернопільські "свободівці", які й подали ідею меморіалу, планують до кінця року встановити його. На наступній сесії міськради планують затвердити положення про конкурсну комісію для вибору кращого проекту. Далі триватиме процедура конкурсу, вибір кращої дошки і встановлення її на будинку №1 на вулиці, названої на честь "дивізійників".
- На заяви Росії і відверто проросійських сил в Україні зважати не будемо, - каже керівник обласної організації "Свободи" Олег Сиротюк  (31 р.). - Це не що інше, як свідоме бажання дезінформувати людей.
Російський дипломат, коментуючи рішення Тернопільської міської ради про встановлення меморіалу воякам "Галичини" зазначив, що українські есесівці знищували радянських солдатів, партизанів у Франції та Югославії, мирних жителів у Польщі, придушували антифашистські повстання у Словаччині, розстрілювали євреїв та комуністів в Україні. Відповідно, їх героїзація - це спосіб зрівняння жертв та катів в Другій світовій війні.
Вважати вояків дивізії "Галичина" "есесівцями" - не варто, вважає тернопільський учений, кандидат історичних наук Ярослав Стоцький (51 р.). Молода еліта України, яка переважно і записувалася в цю військову одиницю, робила цей вибір, аби здобути військовий вишкіл і застосувати його для боротьби за незалежну Україну, зазначає науковець. Частина вояків, вцілілих після битви під Бродами, саме так і зробила, поповнивши ряди УПА.
Вояків заново сформованої дивізії наприкінці війни привели до присяги на вірність Україні, і перед капітуляцією фашистів вони залишили фронт, здавшись західним військам. Більшість із них перевели в табір військовополонених в Англію. Звідти після трирічного перебування українці роз'їхалися по всьому світу.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (63)
  • Anonymous

    Правильно! Я про це й говорю - не треба робити героїв з убивць, під якими би прапорами і якими би гаслами вони не воювали!

    Anonymous reply Anonymous

    Пане Олеже, так тоді весь світ воював то по Вашому виходить що всі наші і Ваші зокрема нащадки вбивці? Чи вони мали скласти руки і сидіти чекати поки їх перестріляють а землю розподілять москалі з німцями?

    Anonymous reply Anonymous

    проти історії ніхто нічо проти немає....тільки дехто на цьому піариться і робить видимість роботи!!! Історія кажете? То давайте копнем глибше до часів Русі і подивимося у якому стані наші історичні памятки, замки....гробівці!!!! А ті предки були не менш героїчними і хоробрими....а навіть і більше!!! Я взагалі рахую шо такі питання можна зачіпати тоді коли піднімемо на ноги сільське господарство....виробництво!!!! А то толку сидіти голим задом в багні і філософствувати!!! Предки наші були чогось варті.....а от ми, судячи по всьому....ні, бо не можемо посадити на палю наших депутатів-хапуг і показати хто в країні господар.....

    Anonymous reply Anonymous

    2 tank Та горлати ж легше, ніж працювати та піднімати економіку. А під цю видимисть роботи можна ще щось подерибанити та бабки у кишеню покласти. Я одному з попередніх коментаторів порадив іти працювати, а йому одне у голові "руські - додому"

    Anonymous reply Anonymous

    Я думаю, що він працює і без Вашої поради. Піднімати економіку необхідно обовязково. Але свою історію треба ЗНАТИ І ЗАХИЩАТИ. На жаль приходиться захищати Україну від таких ось українців. Якщо ж мовчати, то Ви не будете знати правди історичної. СС це не дві блискавки на формі елітних військ Гітлера, до яких брали тільки арійців а не словян. СС - січові стрільці!

    Anonymous reply Anonymous

    У той час як українці роздумують про те герої вони чи ні, росіяни вперто та наполегливо продовжують переписувати історію під себе. Там все однозначно, а у нас демократію розвели там де не треба. Українці встали в ряди дивізії Галичина не вмирати за Гітлера це зрозуміло, а воювати проти червоного московського ката. я особисто не схвалюю їх вибору. Бо дійсно вони стали гарматним мясом. Краще б зберегли своє життя для партизанської війни, бо ж було зрозуміло, що німці війну програють. З іншого боку, віддаю належне героїзму цих хлопців, які вирішили будь-яким способои захищати свою землю. Це наші хлопці, і навіть якщо вони у чомусь помилилися, то це не скасовує їх подвигу. Якби вони були карателями, то на Нюренберзі їх засудили б . Бо судом тоді фактично керував стлінський прокурор Вишинський. Але навіть тоді, вони цього не зробили. А те, що в ООН росіяни горлають про нашу дивізію, то чомусь ніхто не каже їм займатися економікою. Яка економіка може бути в рабів, а ми ними є психологічно, тому у нас така й економіка рабська.

    Anonymous reply Anonymous

    Ви мене не зрозуміли. На загал ні солдати вафен СС ні червоної армії не були злочинцями. Я просто прошу познайомитися не з готовими лозунгами, а із всім обсягом доступних матеріалів. Зважте, що основним інструментом більшовиків був і є грубий обман. Ні ті що воювали у військах німецьких ні то що у військах совєцьких (усі під червоними стягами) на фронтах не є злочинцями. Це солдати і їх участь у бойових діях не їх вина якщо вони не чинять наруги. Інша справа каральні й репресивні, ідеологічні й керівні, політичні структури. Ви ж певно знаєте що лише за офіційними даними каральні органи знищили трохи менше мільйона червоноармійців. Я мав нещодавно розмову з одним гебістом, вже повоєнного покоління, так він вважає що то є все нормально, що так і потрібно діяти аби перемогти. Тобто ці люди завжди готові повторити подібне, вони цим гордяться й вважають це нормою. Зараз вони пробують відволікти уваги від власних нерозслідуваних і незасуджених злочинів розгортаючи тему націонал-соціалізму й звинувачуючи всіх хто їм опирався. Я запрошую вас сюди http://www2.maidan.org.ua/n/hist/1179603321ознайомитися з деякими матеріалами та предметно обговорити ці проблеми на форумі Історія. Якщо звісно це Вас цікавить й ви готові до розмов без лозунгів й упереджень. А фільм таки подивіться. Злочини СС Галичина є міфом сформованим більшовиками, хоча б тому, що дивізія полягла під Бродами. Совєти усім хто з ними не згоден вішають ярлики. У 39 вони воювали з польським фашизмом (разом з Гітлером), з фінським фашизмом, естонським і т.д. Усі хто їм опирається це бандити, фашисти, розпалювачі війни і т.д. Познайомтеся з тим скільки і яких було дивізій вафен СС й зрозумієте справжню картину. Бо вафен СС підпорядковувалися армії. Але були спеціальні каральні групи при цих й інших дивізіях, й окремі групи які підпорядковувались Гестапо й СА які й чинили злочини. Щось на зразок нашого Смершу й НКВД. Але діяльність Смершу й НКВД була ширшою і як би сказати публічною, аби викликати загальний страх й терор. Німецькі спецгрупи діяли автономно й таємно, це свого роду таємний орден діяльність якого не виставлялася на загал.

    Anonymous reply Anonymous

    На Нюрнбергском процессе «Ваффен-СС» были обвинены в военных преступлениях, участии в холокосте и объявлены преступными, исключая, однако, тех лиц, которые были призваны в данную организацию государственными органами, причем таким способом, что они не имели права выбора, а также тех лиц, которые не совершали подобных преступлений. Комиссия ООН по правам человека осудила прославление бывших членов организации «Ваффен-СС», и, в частности, открытие памятников и мемориалов, а также проведения публичных демонстраций бывших членов СС. (Вікіпедія)

    Anonymous reply Anonymous

    горе - історики! ви краще подивіться на себе всі! за що, за кого і з ким боретесь! згадайте краще не вітчизняну війну, а ПОМАРАНЧЕВУ РЕВОЛЮЦІЮ! І РОБІТЬ З НЕЇ ЯКІСЬ ВИСНОВКИ! бо тут є набагато більше питань, і ще непонятно чим все закінчиться! краще вже думати про майбутнє, бо минулого не повернути ніколи!

    Anonymous reply Anonymous

    "солдати вафен СС" ... "не були злочинцями" Після цього нема про що розмовляти...

    Anonymous reply Anonymous

    Я згідний з Олегом.Ми здаєтся трошки путаємо боротьбу ЗАГАЛЬНИМ ворогом і боротьбою з внутрішнім.Гітлер був заряджений на тотальне знищення неарійців і внутріньоі незалежності Украіни ніколи б не було.Навіть якщо би вся Украіна почала боротися зСРСР і з нацистами
  • Anonymous

    Шановні захисники нацистів! Відкрийте очі і подивитеся на правий плакат зверху статті, де ваші «герої» у повній красі зображені під фашистською свастикою!!! Що ще після цього можна говорити в їхній захист?! Простити їх по-християнські треба, але робити з них героїв - святотатство!

    Anonymous reply Anonymous

    Дурний Ти як пробка, тобі кидають кісточку і кажуть що це мясо, ти їм віриш, з тебе роблять раба, але дають ковбасу за 1,2, а ти їм очко лижиш, одне слово - хохол

    Anonymous reply Anonymous

    та нацистів ніхто незахищає, мова йде про те що хлопці хотіли незалежної України. І тимчасово вибрали менше зло (Фашистське). а ніж (Більшовицьке). Звичайно що більшість Українців воювали у більшовицькій армії.Але ми неможемо їх засуджувати ,так само і не можемо засуджувати хлопців з дивізії СС-ГАЛИЧИНА.. А ті хто на цьому сайті проти Українців (де би вони невоювали) ви всеодно будете проти них . томущо цей москальський непотріб який прийшов на нашу землю,-РОЗПЛОДИВСЯ і ЙОГО ДІТИ о ЦЕ ПИШУТЬ. ДОДОМУ!!!!!!!!!!!!!!!!!! МОСКАЛІ!!!- ДОДОМУ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! КАЦАБИ!!!!!-ДОДОМУ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Anonymous reply Anonymous

    І ти йди працювати, а то тільки звиздиш...

    Anonymous reply Anonymous

    чуєш ти дурень я працюю.... А ти незвізди а їдь також парацвати додому РУСКІ -ДОДОМУ

    Anonymous reply Anonymous

    До речі, в Росіїї багатенько українців на заробітках, бо тут нема що робити. Їх теж назад в Україну мають відправити? Ти знаєш, от таких, як ти, називають "хохлами" і мені соромно за таких людей. Бо це не українці, це шлак. Але ти ж цього не зрозумієш, тобі не дано зрозуміте, що набільше шкоди завдали країні такі лосі, як ти. Бо ви при кожному режимі пристосовуєтесь. При совках були гебешними стукачами, зараз типу націоналісти...

    Anonymous reply Anonymous

    Шановний Олеже, герої з іншого боку воювали під чевоною зіркою, серпом і молотом. Під символом тих, хто знищив більше 10 мільойнів українців, і хто був жахом для всього світу не меншим за націонал-соціалізм. Подивіться цей фільм ftp://video.national.org.ua/dokumentalne/The%20Soviet_Story[ukr].avi Або просто ftp://video.national.org.ua/dokumentalne/ Його зняли не націонал-соціалісти, не комуністи і навіть не українці. Це погляд на це з Європи.
  • Anonymous

    Слава воякам дивізії Галичина!

    Anonymous reply Anonymous

    Шановні,судити потрібно нкеведешно комуністично- москалячу і(им сочуствующим) бунду,Мало їм понищеного по гулагах народу.Ще влади хочете? А суху гіляку вам.І той,що прославляе цю нечисть,це ворог України.Якщо погано жити,то чому стільки років обираєте одних і тих самих злодіїв.Невже Україна немає розумних,молодих людей.Думаю,що є.Хочеш бути рабом,голосуй за теперішніх,нехочеш тоді добре подумай.А Свобода,якщо буде робити для людей добро,то честь їм і хвала а якщо ні то будуть на смітнику історії.

    Anonymous reply Anonymous

    Я б на Дивізю Галичина так не наїжджав тому, що: 1. Ви тоді не жили і не знаєте достеменно яка була ситуація і що тоді творилось і які наміри у кого тоді були, а сучасним книгам вірити не можна ,тому що вони одна одній суперечать а інколи взагалі не вірно відображають хід історії, і це є зумисно зроблено ,для інформації: це є історично-хронологічний метод (хоча може й по іншому називатись , але суть одна) ведення війни поряд з методологічним , силовим, та ідеологічним, тобто коли беруть і зумисне викривляють історію для досягнення певних цілей, думаю хто військовий стратег той цей метод знає . 2. Це єдине військове формування, яке боролось насправді за Україну і що головне за українців, а не за СССР чи Германію, 3. Щодо того, що вони спочатку були на стороні Германіїї, а як би Ви будучи в такий складний воєнний час діяли коли Вам на голову падають реальні бомби і по Вас реально стріляють, а перед тим Вашу землю захопили узурпатори влаштували два голодомори , це про які відомо, вивозили вагонами Ваших дідів прадідів, знущались над народом-українців, як над братами меншими, плюс до всього нашу землю використала як плацтадарм для розгортання основних бойових дій , от і уявіть з однієї сторони одна махіна бойова а з іншої ще більша махіна і то не просто там якась держава маленька, а фактично дві самих військово сильних держави світу і тому, наші вирішили приєднатись тому, шо думали, що забугрова армія допоможе визволити країну від гніту, а німці на цьому й зіграли, А Ви б не судили їх (Вояків -українців) , а хоча б для початку поставили себе на їх місце.

    Anonymous reply Anonymous

    Українці порівняли ці режими. Німецький губернатор львівщини був прихильний до українців. Тому бачачи що можливе повернення більшовиків люди пішли до війська аби якось захиститися. Німці не зуміли взяти всіх бажаючих. Вони захищали себе від більшовиків, бо вже добре знали що то таке. Ось тут є про це http://www2.maidan.org.ua/n/hist/1240585058 На Рівненщині таке було неможливо бо Генерал-губернатор був лютим ворогом українців. Не набагато кращим від більшовиків. Є підстави вважати що він був їх агентом. Принаймні більшовики попри розмови не дуже його й розшукували, фактично дали можливість ховатися в Польщі. СС Галичина була німецькою армійською дивізією яка воювала проти більшовиків і з честю полягла під Бродами (захищаючи свій край). За це їм честь і слава. Залишки одні воювали в УПА інші врятувалися на заході. Щодо військових злочинів то найбільше їх вчинила 24 російська дивізія СС у Варшаві разом із набраною з кримінальників німецькою. Німці навіть були змушені розпочати слідство й карати. Нічого подібного з вояками Галичини не було. Це єдина дивізія СС в якій була служба військових капеланів. І моральний рівень був там високим. Це не були злочинці чи кримінальники. Так склалося, що вибору у них не було, вони захищали свою землю й своїх рідних від страшної комуністичної біди. Ніхто їм не міг допомогти. У 32 коли мільйони українців вмирали Європа й світ мовчав, як мовчав і у 39, ніхто навіть не назвав Сталіна агресором. Й це основна біда за яку їх сьогодні ненавидять наші вороги.
  • Anonymous

    Слава воякам дивізії Галиуина!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
19:00 Як відбуватимуться богослужіння на Великдень у тернопільських церквах 18:10 Підтвердили загибель військовослужбовця з Підволочиської громади 17:06 «Діду, рятуй, бо бабуся б'є маму»: засудили за те, що, розбороняючи, вдарив сусідку 16:05 Аварія на Замонастирській — рух транспорту ускладнений Від читача 17:08 Кіберполіція запустила проєкт "Чатові онлайн" 15:35 200 доларів і 500 гривень: жителя Тернопільського району підозрюють у підкупі працівників поліції 15:03 Скуповують м’ясо та паски: як тернополяни готуються до Великодня photo_camera 14:05 У Тернополі 18 багатоквартирних будинків відремонтують на умовах співфінансування 13:20 Як отримати посвідчення донора крові у Тернополі: «20 хвилин» перевірили photo_camera 12:40 У тернопільському гідропарку «Сопільче» відкрився зоокуток photo_camera 11:30 У Гусятині 17-річний хлопець на мотоциклі зіткнувся з автобусом 11:05 Тернопільського лікаря нагородили грамотою Верховної Ради «За заслуги перед українським народом» 10:25 На 2 і 3 травня в районі вулиці Сахарова змінили рух громадського транспорту 09:46 Школярка з Заліщиків отримуватиме стипендію Президента 09:00 Тернопільська громада втратила захисника Руслана Зазуляка 08:01 Тарифи на платні медичні послуги Тернопільської міської дитячої лікарні затвердив виконком (документ) 22:00 Безкоштовні курси водіння пропонують для мобілізованих та демобілізованих військовослужбовців 21:06 Засліпили фари: жінка, яку збили на трасі поблизу Борщева, померла до приїзду швидкої 20:00 Його бригаду найбільше «люблять» окупанти: історія молодого командира гармати
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up