То чи обманював вінницький бізнесмен Ельдар банк на 36 мільйонів?

То чи обманював вінницький бізнесмен Ельдар банк на 36 мільйонів?
Схема, з допомогою якої вінничани пробують «кинути» банки, була придумана кілька років тому і уже завдала головного болю не одній фінустанові. Проте, як показує історія, - самі банки, коли питання доходить до повернення позики, теж не гребують засобами

Як би банківські юристи прискіпливо не складали кредитні договори - виявляється і їх можна обвести навкруг пальця.
RIA нарахувала принаймні чотири історії про те, як городяни намагаються «відкараскатися» від мільйонних кредитів. Усі – люди не бідні. Хтось купує своїй дочці автомобіль «Акура» за 80 тисяч доларів, а хтось уже перебрався в Чехію, але на кредит коштів нема. І головне – все чисто – принаймні, на паперах. Проте, справедливості ради слід відзначити – часто банки самі не такі вже й «білі та пухнасті». За виданий кредит – готові боротися, чи то пак судитися до останнього... будинку.
Та, якщо позичальникам, які банки називають аферистами, в Україні жити добре, то іншим, тим, хто чесно намагається сплачувати кредит - жити немає де.

Голос народу
З 25 січня колишній підприємець Катерина Наконечна, не знає ще скільки часу їй вдасться прожити у своєму будинку. Минулого тижня її будинок описала державна виконавча служба.
- Мене всі питають - де я житиму, якщо мене попросять збирати речі? Кажу, що не знаю, - розповідає жінка.
Кілька років тому вона мала власний бізнес: кафе та зал ігрових автоматів. Та після того, як держава заборонила гральний бізнес, все змінилося, як каже жінка – за один день.
- Ще коли справи йшли добре, і бізнес працював, я взяла кредит у банку на купівлю будинку, - каже Катерина Наконечна. - Оформляючи позику - виходила з доходів, які мала на той час. Взяла позику на 92 тисячі доларів, ще 40 було моїх. Спочатку ніяких проблем не було - я справно платила два роки по 1300 доларів на місяців. Потім закривається гральний бізнес, через це закривається повністю бізнес. Я розумію, що гральний бізнес має свої етичні особливості. Але, в нього теж було потрібно вкладати кошти. І, якщо, наприклад, в Росії, де гральний бізнес теж закрився, підприємців попередили про це за три роки, то у нас - все фактично відбулося за один день.
Я звернулася до банку, і оформила реструктуризацію, півроку платила. Але потім не витягнула. А тоді мій кредит продали факторинговій компанії. Я просила у банку хоч десять тисяч, щоб купити собі хату в селі, аби було де жити. Але ні. Хотіла сама продати будинок - але зараз ніхто нічого не купує. От, прийшли представники компанії та виконавчої служби і описали будинок.

36 мільйонів Назарова?
Як писала в одному з попередніх номерів RIA, міліція Вінниці розслідує, як вінничанин обманув банк на 36,8 мільйона гривень.
За інформацією управління Держслужби боротьби з економічними злочинами, для отримання кредиту на будівництво торговельного об'єкту у Вінниці у 2007 році відділенню банку були надані неправдиві відомості про предмет іпотеки.
- У документі службові особи зазначили, що незавершене будівництво є власністю позичальника, а також не є часткою чи внеском у суспільну господарську діяльність, і вимоги третіх осіб не будуть забезпечені предметом іпотеки, - каже старший інспектор сектору зв'язків з громадськістю обласної міліції Ірина Добровольська. - Однак, як стало відомо, у 2006 році це приватне підприємство уклало з одним відомим товариством договір про участь у пайовому будівництві зазначеного торгового об'єкту. Згідно з цим договором, приватне підприємство отримало 25 мільйонів гривень на завершення будівництва. З липня минулого року позичальник припинив виплати по кредиту, чим завдав збитків банківській установі у сумі 36,8 мільйона гривень.
Самі правоохоронці не називають, хто головний фігурант історії, але неофіційні джерела повідомляють - йдеться про «Феріде Плаза».
Як відомо - бізнесмен Ельдар Назаров від фінансових маніпуляцій відхрещується. Як він повідомив телефоном - порушена кримінальна справа за статтею «Шахрайство з фінансовими ресурсами» його не стосується.
Проте, судові папери – говорять, що в цій справі не все так гладко.

Відео дня
>
Все знає реєстр...
Заходимо на сайт http://reyestr.court.gov.ua, вибираємо Вінницю, ставимо галочку біля лінку «кримінальна справа» - видає список останніх судових рішень.
Читаємо справу №4-2962/11 від 23 грудня 2011 року. Це постанова про проведення обшуку, за поданням начальника відділу Слідчого управління Міністерства внутрішніх справ України у Вінницькій області. Суд вирішив: «Провести виїмку в ПП «Торгово-універсальна фірма «Феріде» та ТОВ «СУПСП «ЕЛ-ТУР» документів, електронні носії інформації, які мають значення до факту шахрайства з фінансовими ресурсами, вчиненого службовими особами ПП «Торгово-універсальна фірма «Феріде» при укладанні іпотечного договору від 06.11.2007 року».
В самій судовій справі, читаємо: «Всього, станом на 16.12.2011 заборгованість приватного підприємства «Торгово-універсальна фірма «Феріде» по неповернутих кредитах перед філією «Відділення ПАТ Промінвестбанк у м. Вінниці» складає 36,8 млн. грн.»
Тобто суми заборгованостей співпадають. Звідси можна припустити, що міліція розслідує саме цю справу, яку вдалося знайти в реєстрі.

Давня історія, або Тут усі свої
Гортаючи Єдиний державний реєстр судових рішень, виявляємо, що перед тим, як у справу втрутилися правоохоронці, з'ясовують стосунки у судах уже більше півроку три сторони: ПП «Торгово-універсальна фірма «Феріде», ТОВ «СУТСП «ЕЛ-ТУР» та «Промінвестбанк».
Якщо вбити в пошукові мережі назви перших двох фірм - пошук видає - обидві можуть стосуватися Ельдара Назарова.
Цього висновку доходить і суд: «Згідно статуту ПП «Торгово-універсальна фірма «Феріде» дане підприємство створено на підставі підприємницької ініціативи гр. особа_3, місце знаходження підприємства - м. Вінниця, вул. Фрунзе, 24. За даною адресою також розташоване ТОВ «СУТСП «ЕЛ-ТУР».
Далі з’являється ще одне приватне підприємство «ЕЛТЕКС-1» (рішення господарського суду від 14 грудня 2011 року). На кого зареєстроване підприємство - з'ясувати не вдалося.

У «Феріде Плаза» - інший власник?
Виходячи з судових рішень, сама схема маніпуляцій має приблизно такий вигляд. Спочатку суд визнає недійсним обидва договори поруки та іпотеки, начебто через те, що банк в односторонньому порядку підвищив відсоткову ставку за кредитами.
Паралельно, на заставне майно, у вигляді незакінченого торгового центру, виставляє претензію загадкова особа 2 (як припускають відвідувачі на сайті 20minut.ua, це може бути Феріде Назарова).
Свою претензію особа 2 обумовлює тим, що вона отримала право вимоги на будівлю торгового центру за договором на участь у пайовому будівництві. Але зобов’язання перед нею не були виконані. В результаті - суд визнає за нею право власності на торгово-розважальний центр «Феріде Плаза».

Банк залишився з «мертвим» кредитом
В результаті - банк залишається з кредитом, але без можливостей його реального повернення. Позичальник також залишається, але уже без майна. Тобто, банк не може його продати – так як воно де-юре уже належить іншому власнику. Також, банк не може виставити ніяких претензій і до поручителів, адже договір з ними теж визнаний судом недійсним. Таким чином, банк залишається при своїх інтересах.

Усе почалося з «Пузатої хати»
Юристи кажуть – такі випадки у Вінниці не поодинокі. За їх словами, все почалося з історії «Укрсоцбанку» та мережі ресторанів швидкого харчування «Пузата хата». Через банкрутство цієї юридичної особи, банк фактично залишився без можливостей стягувати наданий компанії кредит. Схема виглядала так: компанія збільшила кредиторську заборгованість, а операційну діяльність перевела на нову компанію. Потім «Пузату хату» суд визнає банкрутом, іпотечна нерухомість – опинилася у власності третіх осіб, а ресторани продовжують працювати. При цьому борги підприємство-банкрута перевищують мільярд гривень.

Фірма бере кредит – фірма банкрутує
З уже згаданого Єдиного державного реєстру судових рішень випливла схожа схема і по двох вінницьких об’єктах: на Гоголя, 1 та на 600-річчя 1. В ній фігурують дві фірми: Товариство з обмеженою відповідальністю «Девелопментська компанія – центр комерційної нерухомості» (нині називається Товариство з обмеженою відповідальністю «Конхесіменто») та Товариство з обмеженою відповідальністю «Спільне Українсько-Чеське підприємство – компанія «Торгсервіс»”.


У 2007 та 2008 роках власники товариство «ДК-ЦКН» беруть кредит в комерційному банку для проведення реконструкції приміщення на 600-річчя, 1. Це ж приміщення виставляться під заставу. Пізніше в іпотеку також надається приміщення на Гоголя, 1, яке товариство з обмеженою відповідальністю «ДК-ЦКН» купила у товариства «СУЧП».
Спочатку позичальник платить за кредитами, але, за словами джерела, прізвище якого редакції відоме, паралельно розробляється схема обману банку.
На приміщення на вулиці Гоголя, 1 з’являється орендар, який оспорює у суді угоду його купівлі-продажу. Тому що орендар, відповідно до законодавства, має право першочергового викупу об’єкту оренди. Таким чином, банк позбавляється об’єкта застави.
Пізніше, приміщення за цією адресою, рішенням господарського суду, передається у власність товариства «АТ Промсервіс», начебто у рахунок погашення існуючого боргу. За словами джерела, - це компанія «поштова скринька», яка зареєстрована у Києві і таким чином майно просто вивели з-під застави. Тим часом, спочатку змінюється кадастровий номер земельної ділянки на вулиці 600-річчя, 1, а потім змінюється власник цієї нерухомості. У результаті - після кількох судових рішень, об’єкт застави виявляється у власності уже згаданої компанії «АТ Промсервіс».
Паралельно, за словами джерела, розпочинається процес визнання банкрутом обох фірм, які фігурують у справі: товариств «ДК-ЦКН» та «СУЧП». До слова – якщо позичальник визнається банкрутом – кредит вважається безнадійним.
Приводом для банкрутства послужили вимоги кредиторів. Кредитором виступає фірма «Вікторія транспорт», у якої обидва підприємства свого часу начебто купили акції одного з підприємств, але не розрахувалися за них. Причому підприємство, акції якого були куплені, було непрацюючим і не було жодних перспектив отримати прибуток з торгівлі даними акціями.

Коментар експерта
Богдан Ропотілов (38)
керуючий Подільською дирекцією «ОТП банку»

- Випадки, коли банк потерпає від недобросовісних позичальників - непоодинокі. Якоїсь статистики назвати не можу, але часто, люди які це роблять - мають можливість платити за кредитами. У нас є один такий позичальник, який уже три роки судиться з нами. При цьому він живе у центрі, в будинку за кілька мільйонів, має бізнес, у людини все добре. А коштів на кредит не має. Більше того, він ще пише - що йому не вистачає коштів на прожиття. Виникає питання, на що саме йому не вистачає: на обслуговування розкішного будинку, на чотири авто, чи на щорічний відпочинок на Мальдівах? Таких людей не можна назвати інакше як аферистами.

Читайте також:

36 мільйонів шахрайства. «Ферiде» та Ельдар Назаров нi при чому?
 

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (20)
  • Blessing Ju

    Мене звати Айша, я з Кувейту. Я хочу сказати всім, якщо вам потрібен справжній кредит, кредитні установи – це правильна компанія, щоб подати заявку, оскільки кілька днів мені були потрібні гроші, і я шукав позику в Інтернеті. Я побачив компанію, і я подав заявку на це, моя компанія мене обманула 2 рази я був таким засмученим, тому що мені потрібні були гроші для цього, я вирішив шукати іншу компанію, і я подав заявку в іншу компанію, яка та сама компанія також сказала мені внести гроші, і я зробив, і я так і не отримав свою позику Я був схожий на те, що зі мною відбувається, тому що мені терміново потрібні гроші, щоб купити будинок, тому що, якщо я не повернуся додому найближчим часом, мій орендодавець вижене мене та мою родину геть від свого дому, тому мені довелося обзавестися власним будинком. Коли я шукав ще раз, я побачив цю компанію, позичальники Кредитні установи, я бачив, як багато людей свідчать про цю компанію, що компанія дійсно чудова, тому спочатку я боявся подавати заявку, тому що я обманював 2 рази, тому я сказав собі, дозволь мені спробувати і побачити якби ця компанія була справжньою, то я подав заявку. Коли я подав заявку, вони сказали мені все, що я мав зробити, я все ще боявся, але я довіряв їм, і вони запевнили мене, що через 5 днів я отримаю позику, яку я хотів отримати, і на моїх очах я отримав сповіщення від мого банку, що на моєму банківському рахунку є сума в 110 000 кувейтських динарів, і я був дуже щасливий. Я пишу це повідомлення в Інтернеті, тепер ця компанія також допомогла двом моїм братам, тож кожен із них, якщо вам потрібна справжня позика, кредитні установи – це та компанія, у яку можна подати заявку. зв’яжіться з ними лише електронною поштою або електронною поштою: ( [email protected] ) напишіть їм у WhatsApp: +393509811524.

  • Melissa Nicholas

    Привіт всім там, я сподіваюся, у вас, хлопці, все гаразд ??? Мене звуть пані Меліса Ніколас, я родом з Канзасу, кілька місяців тому мене встромили в погану фінансову ситуацію, і мені потрібна була термінова позика, щоб оплатити рахунки і повернутись на ноги фінансово через моє поточне фінансове становище мій банк відмовився щоб дати мені позику, щоб у мене не було іншого вибору, ніж шукати незабезпечену позику в Інтернеті, в процесі мого дослідження я став жертвою шахрайства, і я втратив майже 750 доларів, і мені було більше проблем, і я майже дав Надії сподіватися на отримання позики, поки я не знайшов повідомлення в Інтернеті, це повідомлення було спільним свідченням містера Франка із штатів Чарлстон, що свідчить про те, як він отримав 50 000 доларів від компанії Kathy Finance Inc., прочитавши повідомлення, з яким я вирішив зв’язатися з Kathy Finance Inc. електронна пошта: ([email protected]) контакт, який поділився у публікації, мій прохання про незабезпечення позики в розмірі 350 000 доларів США було схвалено протягом 72 годин після мого запиту, і мій кредит був погашений на мій банківський рахунок без жодних упущень.

  • Anonymous

    В статті вказані абсолютно вірна інформація про шахрайські дії посадових осіб зазначених юридичних осбі. А тепе, відповідно до існуючого законодавства України прокуратура в порядку 97 КПК має перевірити дані факти шляхом відкриття кримінальної справи.
  • Anonymous

    А Вас, господин Ропотилов как тогда называть??? Имею также кредит в Вашем преславутом банке. Кредит долларовый, Ваша сотрудница проводила нам реструктуризацию, компосировала мозги несколько месяцев, а потом забыла сообщить, что нам отказали в реструктуризации и мы 1,5 года платили в два раза меньше и с Вашего супер банка ни одного звонка, ни одного предупреждения ни мне, ни поручителю не было о том, что возникла просрочка. Каково было моё удивление, когда спустя 1,5 года я узнаю что у меня ДВС забирает машину и после обращения в Ваш банк насчитана пеня 37000 грн (при том, что кредит погашается ежемесячно и остаток по кредиту составлял 2500 дол)??? Вопросов к Вам и Вашим "специалистам" очень много. Но думаю решать мы их будем тоже через суд!!

keyboard_arrow_up