36 мільйонів шахрайства. «Ферiде» та Ельдар Назаров нi при чому?

36 мільйонів шахрайства. «Ферiде» та Ельдар Назаров нi при чому?
Вінницький суд наказав (!) RIA визнати, що наша міліція бреше.

Правосуддя по-вінницьки продовжує виконувати роль собаки, яку натравлюють на вільну пресу. Тепер від RIA вимагають спростувати статтю, в якій наведені лише правдиві (!) факти. Ситуація абсурдна - відповідно до тексту судового рішення, журналістам потрібно визнати недостовірними дані, які... розповсюдила прес-служба міліції

Статті в RIA, у яких була подана чесна та збалансована інформація, стали приводом для гучної судової справи. Відомий вінницький бізнесмен Ельдар Назаров залишився невдоволеним тим, що журналісти пов’язали його iм’я з… «Ферiде». І тепер через суд вимагає від газети спростувати ту інформацію, яка (він це категорично стверджує), його взагалі не стосується.

Суд, зовсім «по-вiнницьки», встав на бік бізнесмена.
Публікації, які стали приводом для судового позову вийшли в газеті RІА вiд 25 січня та 8 лютого. Перша стаття називалася «Від шахрайства Ельдар Назаров відхрещується», друга – «То чи обманював бізнесмен Ельдар Назаров банк на 36 мільйонів».

Усе надруковане RІА настільки обурило Ельдара Назарова, що він став вимагати через суд від видавництва трьох речей: спростування, публічних вибачень та матеріальної компенсації у розмірі 500 тисяч гривень. Щодо суми, то 80 тисяч гривень - це моральна шкода. А 420 - матеріальні збитки - виявляється після виходу статті «Від шахрайства Ельдар Назаров відхрещується» у бізнесмена начебто стався гіпертонічний криз, через який у зірвався продаж трьох племінних коней Пагода, Мулен Руж та Гіпноз.

Замостянський районний суд (суддя Бессараб Наталія Миколаївна) із глибоким розумінням поставився до вимог Назарова і навіть заарештував рахунки «Видавництва «RIA» , чим ледь не поставив під загрозу вихід наступних номерів єдиної незалежної газети у Вінниці. Крім того, суд заборонив RIA та «20 хвилинам» згадувати на своїх сторінках ім’я Ельдара Назарова та друкувати іншу інформацію, яка його стосується.

- Це безпрецедентний випадок, коли суд виніс таке рішення без розгляду справи по суті, - каже президент Медіа Корпорації «RIA» Олександр Човган. - Своє розслідування з цього приводу уже веде всесвітня місія зі свободи слова та всесвітня газетна асоцiацiя WAN-IFRA.

Потрібно спростувати достовірне?
Зрештою суддя Замостянського суду Наталія Бессараб своїм рішенням задовольнила вимоги Ельдара та його адвокатів лише частково. Публічні вибачення відпали, так як це взагалі не прописано в українському законодавстві, а сума матеріальної компенсації зменшилася з пiвмiльйона гривень до 1,5 тисячі.
Втім суддя зобов’язала RIA надрукувати спростування. Абсурдне за своїм змістом та абсолютно незрозуміле за стилем викладення.

Ось текст, який нас хочуть примусити надрукувати (дослівно): «Спростування». «Інформація, що у Вінниці розслідують, як вінничанин обманув банк майже на 7 мільйонів гривень. Підприємець п’ять років тому взяв кредит на будівництво торгівельного центру. Проте зробив це за неправдивими відомостями. А торік взагалі припинив виплати. Суму збитків банку міліція називає, а хто підозрюваний не розголошує, що опублікована 25.01. 2012 року газетою RIA в анонсі статті під назвою «Від шахрайства Ельдар Назаров відхрещується» не відповідає дійсності і є недостовірною».

- Але саме та інформація, яку суд зобов'язує спростувати, і є достовірною, відповідає дійсності, - каже відомий вінницький правозахисник Дмитро Гройсман. - Поширення цієї інформації відповідає завданням преси в демократичному суспільстві. Вона жодним чином не може нанести шкоди честі, гідності та діловій репутації Ельдара Назарова, адже тут фігурує лише слово «вінничанин». Це фактично ті дані, які розповсюдила у своєму повідомленні міліція. Відтак, рішення суду було помилковим.

Відео дня
>Нападки на свободу слова
Щоб захистити справедливість, представники газети уже подали апеляційну скаргу.
- Я не бачу вини газети, - каже Дмитро Гройсман. - Адже вона лише передрукувала повідомлення міліції про суспільно-небезпечне діяння – злочин. Правоохоронці ніколи не називали прямо Ельдара Назарова як особу, винувату у вчиненні злочину, або як особу, якій пред‘явлені відповідні обвинувачення, газета також цього не робила. Журналісти лише отримали інформацію про можливу причетність бізнесмена до злочину і звернулася до нього за коментарем, який потім без перекручень, розмістили у назві статті. А законом не передбачено, що готуючи будь-яку публікацію, журналіст не має права брати коментарі у тих осіб, у яких вважає за потрібне.
Загалом, на думку Дмитра Гройсмана рішення суду у справі «Назаров проти «RIA» є невиправданим втручання у свободу слова, яка захищена 10-тою статтею Європейської Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод.

- Судові рішення, подібні рішенню судді Бессараб у справі «Назаров проти «RIA», жодним чином не захищають честь та гідність будь-кого у нашій країні, - каже Дмитро Гройсман. – Насправді, такі рішення загрожують засадничій підвалині існування демократичного суспільства, адже преса у ньому покликана відігравати важливу роль – бути вартовим інтересів суспільства, інформувати його про важливі, значущі події, живити суспільні дискусії. Сподіваюся, що суди апеляційної, чи касаційної інстанції виправлять помилкове рішення судді Бесараб, зважать на багату та однозначну практику Європейського суду з прав людини, у іншому разі «RIA» доведеться шукати правди у Страсбурзі.

RIA просто написала правду. Але незручну
Приводом для написання статей «Від шахрайства Ельдар Назаров відхрещується» та «То чи обманював бізнесмен Ельдар Назаров банк на 36 мільйонів» стала поява на офіційному сайті вінницького обласного управління міліції інформації про те, що служба по боротьбі з економічною злочинністю викрила один масштабний злочин. П’ять років тому службові особи одного з приватних підприємств, щоб отримати кредит для завершення будівництва торгового об’єкту вказали неправдиві відомості про предмет іпотеки. Вони написали, що недобуд є власністю лише позичальника, але виявилося, що він уже уклав договір з іншим товариством про участь у пайовому будівництві. Тобто тепер суд не може забрати у позичальника нерухомість, а той з липня 2011 припинив виплати по кредиту. Як стверджується у повідомленні міліції - таким чином банк зазнав збитків у 36,8 млн гривень.


Ось і усе. Ніяких прізвищ, назв підприємств, назви банку. Лише загальна інформація.
Але журналістам стало відомо, що можливо (можливо!) йдеться про торгово-розважальний комплекс «Феріде-Плаза», який у Вінниці пов’язують з ім'ям Ельдара Назарова.

Журналісти одразу звернулися до бізнесмена по коментар. Він сказав по телефону, що порушена кримінальна справа за статтею «Шахрайство з фінансовими ресурсами» його не стосується. Позиція Назарова була без перекручень висвітлена у першій статті і, навіть, винесена у заголовок публікації.

Як відомо, ми робимо нашу газету разом з нашими читачами. Отож згодом один із відвідувачів сайту 20minut.ua у коментарях залишив посилання на державний сайт - Реєстр судових рішень. Там за адресою http://reyestr.court.gov.ua/Review/20212302 зберігається постанова Ленінського районного суду №20212302 по справі №4-2962/11 від 23.12.2011. Суддя Олійник О.М. постановив: «Провести виїмку в ПП «Торгово-універсальна фірма «Феріде» та ТОВ «СУПСП «ЕЛ-ТУР» за адресою м. Вінниця, вул. Фрунзе, 24, документів, електронні носії інформації, які мають значення до факту шахрайства з фінансовими ресурсами вчиненого службовими особами ПП «Торгово-універсальна фірма «Феріде» при укладанні іпотечного договору від 06.11.2007 року.»

Згідно з текстом, постанова видана за поданням начальника відділу СУ УМВС України у Вінницькій області. Він зокрема зазначив (далі знову цитата з постанови №№20212302):
«Службові особи приватного підприємства «Торгово-універсальна фірма «Феріде» (м. Вінниця) з метою отримання у філії «Відділення ПАТ Промінвестбанк у м. Вінниці» коштів по кредитних договорах, надали до вказаної банківської установи завідомо неправдиву інформацію про предмет іпотеки, зазначивши в іпотечному договорі від 06.11.2007, що незавершене будівництво торгово-офісного комплексу готовністю 75% розташоване у м. Вінниці на вул. Пирогова, 23А є власністю позичальника, не є часткою чи внеском у спільну господарську діяльність і що вимоги третіх осіб не забезпечені і не будуть забезпечені предметом іпотеки».

Трохи нижче у тексті постанови: «Всього, станом на 16.12.2011 заборгованість приватного підприємства «Торгово-універсальна фірма «Феріде» по неповернутих кредитах перед філією «Відділення ПАТ Промінвестбанк у м. Вінниці» складає 36,8 млн грн.».

Рік оформлення іпотеки (2007) і сума збитків банку (36,8) мільйона, що вказані у постанові №20212302 і офіційному повідомленні на сайті міліції збігається. Втім, виявляється газета дарма припустила, що судова постанова якимось чином пов’язана з Ельдаром Назаровим. Адже він де-юре не має жодного стосунку до фірм «Феріде» та «ЕЛ-ТУР». Про це бізнесмен та його представники, зокрема, говорили під час судових засідань.
Втім, можна зрозуміти, чому журналісти звернулися за коментарем саме до Назарова. Адже навіть на офіційному сайті «Feride Plaza», за адресою http://www.feride.com.ua/ru/main/0_5/2788 зберігається стаття, в якій Ельдар Назаров представлений власником торгівельно-розважального комплексу. В тексті зокрема зазначено: «FERIDE PLAZA є тим самим елітарним форпостом, який був втілений за сталевою волею та бажанням людини, яка уособлює в собі високі стандарти життя. Цією людиною є Ельдар Алєкперович Назаров - одноосібний власник та ідеолог цього проекту». В той же час на feride.com.ua у розділі «Контакти» керуючою торговельно-розважальним центром зазначена дочка Ельдара - Феріде Ельдарівна.

До речі, остання де-юре є власницею «Feride Plaza». Такий висновок можна зробити, прочитавши рішення від 26 серпня 2011 по справі №2-3515/11, що викладене на тому ж державному сайті реєстру судових рішень –http://reyestr.court.gov.ua/Review/19459930. Суддя Ленінського районного суду А.Ю. Зайцев визнав за Феріде Назаровою право власності на приміщення та обладнання «Feride Plaza», якими до цього володіла фірма «Феріде»:)

Повне рішення Замостянського суду читайте тут (натисніть на зображення, щоб прочитати документ повністю):
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (74)
  • Anonymous

    еще не вечер.... справедливость восторжествует!!!!!!! а журналюг беспредельных нужно наказать!!

    Anonymous reply Anonymous

    кстати, а что решила апеляция по этому поводу????

    Anonymous reply Anonymous

    Кто дал Вам право снимать на видео судебное заседание????без разрешения СУДА????
  • Anonymous

    От сидят и обсырают, а как сами были б у власти ну или чуть разбогатели, точно так же б себя вели. это просто зависть. да, скорее всего они нечестно заработали, но блин, в глубине души мы все завидуем, и точно таким же путем зарабатывали б если б была возможность.
  • Anonymous

    Только Вова его бы бегом перебил под свое коммунпредприятие "Асфальт-дороги-трамваи". Но все же лучше жиды, чем азеры.
  • Anonymous

    Пусть лучше бы местная власть забрала стекляшку себе. Был бы гламурный горисполком!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:34 Суд виніс вирок драгдилеру, який постачав наркотики до колонії 12:05 Вінниця чудотворна: розповідаємо про місця сили, де трапляються дива 11:17 Скасування ‎статусу обмежено придатний. Що потрібно знати призовникам 10:25 «Пироговський пікнік» у Вінниці буде з благодійністю, майстер-класами, фудкортом (ПРОГРАМА) photo_camera Від читача 15:59 Командир батальйону полку ССО «Рейнджер» розповів про службу у спецпідрозділі 10:11 Вигідно відкласти пенсію. Як українське законодавство стимулює працювати довше? 09:48 рф завдала 5 ракетних, 69 авіаударів і 74 обстріли з систем залпового вогню. Є жертви серед цивільних 09:34 Першокласники 15-го вінницького ліцею завітали до рятувальників photo_camera 09:07 Діти-переселенці отримали тисячу ортопедичних рюкзаків з канцтоварами 08:03 Сьогодні — Великдень. Історія, традиції та прикмети 5 травня 21:01 На Вінниччині випустили марку на честь 32-річчя прикордонного загону photo_camera 20:05 Вічна пам'ять Героям: 13 захисників з Вінниччини відзначили посмертно photo_camera 19:23 БК «Вінниця» виграв Першу лігу, а Юрія Шкондю визнали найкращим гравцем чемпіонату photo_camera 19:17 Великдень онлайн: де дивитися богослужіння ПЦУ та УГКЦ play_circle_filled 18:31 Пожежа у недіючому столярному цеху: вогонь охопив площу у 100 квадратів photo_camera 18:22 Скільки їсти і що краще не їсти взагалі, щоб великодні святкування не перетворити на лікарняні 18:16 У Хмільнику під час пожежі загинула людина 17:55 В Єрусалимі зійшов Благодатний вогонь play_circle_filled 17:09 Є 25 вакансій для медиків у Вінницькій області: де шукати пропозиції 17:05 Ведучий «Орел і Решка» відвідав Вінницю. Розповів про місцевих малих виробників play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up