Скільки у Вінниці злодіїв у законі

Скільки у Вінниці злодіїв у законі
Війна в кримінальних колах пострадянських країн - після вбивства „вора в законі” Діда Хасана почався переділ сфер впливу. Що ділити авторитетам у Вінниці нічого, кажуть колишні співробітники міліції. Мовляв, наші злочинці – це незалежні від кримінальних кланів „безпредєльщики”. Тому злочини у нас не системні, а випадкові. А в управлінні боротьби з організованою злочинністю чекають оперативної інформації

Новину про смерть головного кримінального авторитета Діда Хасана від пострілу кілера показали всі центральні телеканали. Відтоді українські ньюзмейкери відслідковують, що коїться в Росії. Нам дають зрозуміти, що війна в кримінальних колах сусідньої з нами країни торкнеться й нас. Чи підконтрольна була Вінницька область Діду Хасану? Якщо ні, то чи не будуть претендувати новоявлені кримінальні клани на наш регіон?
Смерть авторитета у Москві нічого не змінить в Україні, а тим більше у Вінниці, - так кажуть в міліції. Мовляв, злодіїв у законі в нас нема. Є авторитетні вінничани, що розбиралися між собою на тісних „сходках”. Це люди бізнесу. Чи котрогось із них не призначав, бува, Дід Хасан наглядати над Вінницею? У відповідь на це тільки посміхаються колишній і теперішні працівники міліції. Мовляв, у них спитайтеся...

Вінниця для „ворів” бідна
Немісцеві кримінальні клани на наш регіон не будуть претендувати, бо великих бізнес-інтересів тут не знайдеш. Про це кажуть колишні працівники міліції, що донедавна займалися розшуком злочинців та боротьбою з організованими злочинними групами. Тепер ці міліціонери на заслуженому відпочинку, але можуть порівняти сьогоднішню Вінницю із Вінницею дев’яностих років.
Вони на прохання RIA коментували наслідки вбивства кримінального авторитета Дід Хассана. Ми запитували, чи вплине переділ сфер впливу серед кримінальних кланів, який зараз відбувається, на наше місто? Дід Хасан правив з Москви. Сфера його впливу - пострадянський простір. Чи є кому претендувати на його посаду в нашому регіоні? Чи не буде в нас убивств через кримінальні розборки, що почалися після смерті головного „вора у законі”?
Відповідь експертів така: авторитетів, які б могли позмагатися за звання правителя кримінальним світом, у Вінниці нема. І не було ніколи. Були „смотрящі” за нашим регіоном. Зараз таких не знають. Лишилися самі тільки бізнесмени, які вирішують свої інтереси не дуже законними шляхами.

Як купували „воровські” посади
Звідки взялися ті, кого майже століття називають “ворами в законі”, розповів колишній заступник начальника управління боротьби з організованою злочинністю. Артур Мельничук пішов з цієї посади кілька років тому, потім керував кадрами обласної міліції, а наприкінці минулого року звільнився на пенсію. Він колись прийшов у міліцію з бізнесу. Про свій рід занять тепер каже так: працюю в сфері підтримки бізнесменів.
- Перші “вори в законі” з’явилися на початку 30-х років, коли розвивалися гулаги в країні Рад. Крім зовнішньої охорони, працівникам внутрішньої служби треба було ще й керувати величезною кількістю ув’язнених в середині. Через це були підібрані люди, яких назвали „ворами в законі”. Це авторитети, які працювали на адміністрацію і встановлювали закони всередині, щоб керувати людьми, які жили за гратами, щоб направляти їх, - пояснює Артур Мельничук. – В 70-80 роки кількість „ворів у законі” стрімко збільшилася. В основному, це були грузини, кавказці. Вони за рахунок так званих цеховиків, власників нелегальних виробництв, мали конкретні гроші і просто купували „воровські” посади. Звісно, нелегального бізнесу як такого в Союзі нібито не існувало. Але насправді був. Пам’ятаєте, джинси? Вони ж не всі привозні були... Тоді й з'явилося „кришування”, бо в людей були гроші.

Ставленик Хасана сидів у Стрижавці
- Що стосується Вінниці, то наскільки мені відомо, “ворів у законі” тут особливо не було, - говорить колишній заступник начальника управління боротьби з організованою злочинністю. - І навіть серйозних “смотрящих” не було. Один був “вор в законі” і то зальотний. Це ще, коли в Грузії Саакашвілі почав їх ганяти. У 2007 році, по-моєму, брало цього “смотрящого” наше управління. Це був Авто. Він отримав п’ять років і сидів у Стрижавській тюрмі.
І якщо прийнято вважати, що авторитети мають жити в палацах і їздити на дорогих машинах, то Авто взяли у маршрутці. При ньому був пістолет Форт. Він сказав, що знайшов його в Лісопарку і якраз віз у міліцію здавати. А жив Авто в приймах у вінничанки. З її квартири підбирав під себе регіон, над яким був поставленим “смотрящим”.
- Якщо казати про те, що відбувається зараз в Росії, то воно ніяк Вінницької області не торкнеться, - каже про наслідки вбивства Діда Хасана Артур Мельничук. - Нема в нас ніяких передумов до того, що в нас можуть бути якісь серйозні “смотрящі” чи “вор в закон”і, тому що в нас немає серйозного бізнесу.
Перерахували на пальцях знаних вінницьких бізнесменів. Хто авторитет? Такого навіть колишні працівник міліції не скажуть. Всі, мовляв, комерсанти, а не злодії. І якщо в нас кілька років тому і були „сходки” зі стріляниною, то не через переділ сфер впливу. Стрілялися, бо один бізнесмен іншого „кинув” на гроші.
Полювання на замовників вбивства Хасана вже почалося. Чи не будуть у спокійній Вінниці вони ховатися від наступників головного кримінального авторитета?
- А що їм тут у нас робити? Чого не повтікати в інші країни, де тепло, в Дубаї, наприклад, чи ще кудись? – каже Артур Мельничук. - Я зараз так само, як ви черпаю інформацію в Інтернеті. А через те, що трошки орієнтуюся в цій сфері, можу сказати: боятися нічого. Це що стосується “ворів у законі”. А формула „бабло перемагає зло”, як була, так і залишилася. Ще скажу, що в нашій країні, на жаль, жити „по-понятіям” – це навіть краще, ніж жити “по безпредєлу”.

У нас свої традиції – „безпрєдєл”
Якраз так – „по безпрєдєлу” і живуть наші злочинці. Так каже колишній головний оперативник Вінниці, а тепер приватний детектив Олександр Підопригора. Ми його запитали, чи справді смішна злочинність у нас, порівняно з тим, що робиться в інших країнах?
- Українська злочинністю просто по іншому шляху пішла, - каже Олександр Підопригора. – Після розвалу Союзу почалися „безпрєдєли”. Почали конфліктувати старі злодії з молодими – новими угрупуваннями. У нас, у Вінниці, були в основному „безпрєдєльщики”, як і по всій Україні. Рекетири, шулери, шахраї. Таким по злодійських традиціях не можна займатися. А в нас якраз займалися таким. В Росії перемогли традиції. В Грузії теж. А в Білорусії, Прибалтиці, Казахстані, у нас - „безпредєльщики” витіснили „ворів у законі”. Не приймали їхніх традицій і підпорядкування. Молоді та відморожені. Дрібніші крадіжками займаються і проституцією. А крупніші тепер у бізнес пішли і в політику. Якщо у нас і є короновані злодії, то у дворах ця коронація була. Зібралися хлопці і один сказав, що він “вор в законі”. Уявлення не маю, скільки таких по всій країні, може, мільйон, може, два...
Але разом з тим, як каже приватний детектив, в нашій країні інколи ховаються кавказці, знані, як “вори в законі”. Приїздять сюди і на сходки. Чого саме в Україну?
- Бо погано в нас міліція працює, от вони усі й їдуть сюди, - каже приватний детектив. – У нас безвізовий режим. Нема закону такого, як в Грузії, що за один тільки статус саджають за грати. А нашій міліції держава не дає працювати. У нас, вважайте, міліції немає. Начальник райвідділу тепер ніхто. Опустилася планка посад в міліції. Вирішуються всі питання, кримінальні та інші, кулуарно, а не по верховенству закону. Можна зробити, що це вбивство, а можна - що не вбивство. Як захоче, і хто більше дасть. Це скрізь. Ви ж розумієте...

Остання „розборка” авторитетів у Вінниці була чотири роки тому. На Вишеньці
Для управління боротьби з організованою злочинністю тема авторитетів і „ворів у законі” – це тема номер один. Тут не виключають появи в нашому регіоні втікачів від помсти за смерть Хасана. Але сумніваються, що так буде. Керівник цієї служби міліції Валерій Пастух розповів, якими він бачить наслідки вбивства „вора в законі”.
- За останні роки у нас серійних резонансних тяжких злочинів не було. Тому вважати, що у нас є організована злочинна група, яка впливає на соціально-економічну ситуацію в області, нема підстав, - каже Валерій Пастух. - Сказати однозначно, що через смерть відомого „вора в законі” ніяких наслідків не буде в Україні, не можна. Але сподіваюся, що не буде. За останні 15 років на території області був тільки один вор в законі. Щойно він з’явився - і ми його успішно посадили.
- Авто тільки претендував на роль “смотрящого”, - додає Валерій Пастух. - Щойно приїхав, ми в дуже короткий строк йому знайшли і наркотики, і зброю, і паспорти, і все інше. Він зараз звільнився і живе, за наявною інформацією, в Києві. Тобто на території області в нас його нема. Тому не думаю, що в зв’язку з тієї смертю (Діда Хосана, - авт.) у нас щось буде кардинально мінятися. Не повинно. Щоб не говорили і не писали про міліцію, вона працює. І тема авторитетів і „ворів в законі” – це завжди питання номер один. Нехай люди спокійно працюють і замаються сім’ями. Вінничанам нічого не загрожує.
- Не думаю, “вори” до нас з Росії переїдуть всі, - заспокоює далі Валерій Пастух. - Є, звісно, певна кількість людей цієї категорії, але вони їхати до нас не будуть. Вони знають, що їх тут уже ждуть. Якщо „вор” нелегально проїде, то на якийсь короткий проміжок часу для чогось. А якщо заїжджає офіційно, то щохвилини буде під контролем. Убивство в Москві – це для нас разовий випадок. Вся центральна преса показала – була подія. Ми отримали новину і чекали якоїсь оперативної інформації – її нема. Значить, усе нормально. Принаймні на території Вінницької області новий начальник щоденно, щогодини питає доволі серйозно в кожного керівника за ситуацію на його ділянці. Якщо з’являється на території області група (не просто три пацани якихось, які щось пішли і вкрали, а з більш-менш серйозними намірами), ми одразу починаємо працювати і їх затримуємо. Уже в січні ми справу однієї групи направили в суд. Торік – розслідували, довели до суду і в окремих випадках вже є вироки, справи п’ятьох організованих злочинних груп.
Чи бувають у Вінниці конфлікти між організованими злочинними групами?
- Чужі сюди не заходять, а свої - перейшли вже в бізнес-структури. Займаються бізнесом. І розборок серед так званих бандитів на території області не було точно останні чотири роки. А тоді на Вишеньці стріляли одного з авторитетів. То остання розборка була. Але не будемо про це... Та людина вже порядний бізнесмен.

Відео дня
>Вінницькі кримінальні групи роблять вибухівки, відбирають квартири, грабують, відкривають авто і розкрадають бюджетні гроші

Скільки злочинних груп зараз в розробці управління боротьби з організованою злочинністю, її керівник не каже. Говорить, що є кілька, але про них говорити – завадити затриманню. Є не спіймані загально-кримінальної спрямованості, є й із корупційними зв’язками. А про знешкоджені в міліції розповідають все. Чим все ж дихає злочинність Вінницької області? Які вони, наші місцеві організації злочинців? Ось злочинні групи, діяльність яких припинили торік.

Згрупувалися, щоб зробити вінничанина бомжем
Щойно віддали до суду справу організованої злочинної групи з трьох осіб, які насильно захопили небайдужого до алкоголю мешканця Вінниці, щоб продати його квартиру. Його силою утримували півтора місяці на найманих квартирах. Охороняли. Позбавили будь-якого зв’язку з близькими. Все зробили, щоб отримати від нього доручення і продати його житло. Гроші від продажу поділили.
Трьох учасників цієї злочинної групи – українця-лідера і чоловіка та жінки ромської національності – взяли на другому епізоді їхньої діяльності, щойно вони захотіли прибрати до рук ще одну вінницьку квартиру. Чоловіки арештовані, жінка – на підписці про невиїзд.

Група виробників вибухівки
Ця група йшла, яка кажуть в міліції, по лінії бандитизму. Але вони не бандити. Вони отримали незаконним шляхом тротил і хотіли його продати. Ще пропонували виготовити вибухові пристрої. Було п’ять оперативних закупок. Учасники цієї групи продали оперативниками 24 кілограми (!) тротилу. В міліції сподіваються, що вони були єдиними покупцями злочинців. На підтвердження цього кажуть, що ніяких вибухів на території Вінницької та сусідніх областей не було. Мовляв, присікли цей кримінальний бізнес, щойно він почався. Хлопці, які працювали в Могилів-подільському та Ямпільському районах, вже відбувають покарання.

Грабували квартири і магазини
Поки йдуть слухання, в слідчому ізоляторі сидять три грабіжники, що в масках нападали на магазини і квартири. Йшли туди, де продавець сама, або хтось один вдома з родини. Потерпілі розповіли, що в руках нападників був пістолет. Але міліція зброї не вилучила ні під час затримання, ні під час обшуків.
Ця трійця працювала в райцентрах. Не гастролери – наші хлопці. Зайшли, вдарили жертву кілька разів, зібрали все, що бачили, і навтіки. Награбували вони на 200 тисяч гривень. Користувалися двома машинами.

Зі сканером ходили на дорогі машини вінничан
Відкривали виключно дорогі машини. Із шести доведених епізодів ця група злодіїв заробила 137 тисяч гривень. Десь із салону взяли ноутбук, десь фотоапарат, десь пощастило натрапити на готівку. Зараз вони під арештом.
Відкривали машини біля торговельних центрів чи ринків. На питання, чиї машини привернули увагу „сканеристів”, в міліції відповіли так: журналістів, міліціонерів або керівників міста та області серед потерпілих не було. Обкрадені власники машин – вінницькі підприємці середньої категорії достатку.

В одній групі мер, лікар СЕС і бізнесмени
Діяння гайсинських посадовців віддали на розгляд суду. Підозрюються в участі у злочинній групи з корупційними зв’язками немало-небагато, а сам мер Гайсина та головний лікар санепідемстанції. Ще фігуранти - двоє підприємців, які нібито отримували на свої рахунки готівку з державних коштів і віддавали лікарці. Жінка затримана, а мер на підписці про невиїзд, поки їхні діяння досліджує Гайсинський суд.
А закидають їм розкрадання на 900 тисяч гривень. За даними слідства, стільки пропустили через сесію за три роки на дезінфекційні роботи. На майно підозрюваних наклали арешти, аби забезпечити вилучення збитків, якщо їхню вину доведуть.

Умовні строки дали за 150 державних тисяч гривень
Керівник філіалу Національної академії наук, розташованої на території області, і два підприємці займалися розкраданням бюджетних коштів. Суд першої інстанції виніс вироки про умовні строки покарання. Суть злочину цієї організованої групи така: державне підприємство отримували на свій рахунок гроші, і щоб їх викрасти, уклали фіктивний договір на транспортні послуги з приватними підприємствами. Щойно гроші перевели, їх перевели в готівку і поділили між учасниками.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (11)
  • Anonymous

    Лохи должны по понятиям https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc7/480646_510540725665604_1999017993_n.jpg
  • Anonymous

    Сейчас институт "воров в законе" практически прекращает свой существование в том виде который он имел раньше. Все ОПГ глубоко интегрировались во властные структуры и берут деньги совершенно из других источников нежели раньше. Людей можно грабить на практически законных основаниях путём распила бюджетных средств, лоббировани трэйдэрских интересов в Раде, госзакупок и т.п.
  • Anonymous

    "...Колишній заступник нач.управл. боротьби з орг.злочинністю Артур Мельничук. Рід занять тепер: працюю в сфері підтримки бізнесменів." "....А тоді на Вишенці стріляли в одного із авторитетів. Та людина вже порядний бізнесмен" Нужны ли сдесь комментарии?

    Anonymous reply Anonymous

    знаю я этого Артура! Сам он взяточник еще тот!!!!!Крутил баблом на службе не хуже мафиози, жадный до денег,Сволочь!!!Все очем вы здесь возмущаетесь,для него очень даже нормально, он сам такой!!!!что он вам скажет???только посмеется.что вы лохи (это он так думает)....

    Anonymous reply Anonymous

    +1000000 и это не стесняясь говорят эти защитнечки!!! Всё на себя перебрали, и довольны.
  • Anonymous

    эксперты просто смешны)))) они даже не в курсе, что дед хасан непосредственно был связан с винницей, неоднократно приезжал сюда, в связи с разборами по одному из торговых центров. при этом на одной из стрелок по этому вопросу, в киеве был застрелен винничанин, который представлял интересы хасана на украине. конечно сейчас это все притихло. конфликт скорее всего был улажен. но где гарантий. что это все не всплывет в скором времени. и обиженная сторона, после смерти деда хасана. не захочет опять поднять этот вопрос. а эксперты повеселили.))))))
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
15:16 Ми відібрали п’ять найбагатших депутатів Вінницької міськради. Рейтинг від «20хвилин» 14:55 Хабарники вимагали у фермера 42 тисячі доларів за оренду та приватизацію землі play_circle_filled photo_camera 14:22 Хірурги-ортопеди «Пироговки» успішно вилікували вроджену ваду ноги в дитини photo_camera 13:21 Вінницька громада передала військовим три пікапи, 60 FPV-дронів і шість Mavic 3T photo_camera Від читача 08:29 Укртелеком підвів підсумки першого кварталу 2024 року 12:31 Спершу передали на фронт 11 дронів, а потім — 184 паски. У «Карамельної банди» зі Жмеринки новий збір 12:19 Неповнолітній пасажир мотоцикла потрапив до лікарні після зіткнення з п'яним водієм автівки 11:24 СБУ затримала чоловіків, які готували масовані авіаудари по Вінниччині напередодні Великодня photo_camera 11:15 Три види пасок та шоколадні яйця готували на майстер-класі разом з учасницею МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 10:17 Тисячі людей прийшли до кафедрального собору Вінниці, аби посвятити великодні кошики photo_camera 09:17 Минулої ночі сили ППО знищили 12 ворожих безпілотників над Україною 09:00 Медогляд дітей: які медичні центри Вінниці пропонують швидке та комфортне обстеження? (партнерський проєкт) 08:17 В Україні відзначають День піхоти ЗСУ. Історія, заборони та прикмети 6 травня 21:00 ТОП важливих новин на «20 хвилин» від 29 квітня до 6 травня, які ви могли пропустити play_circle_filled 20:23 Учні сьомого ліцею на благодійному ярмарку зібрали 140 тисяч гривень на безпілотники для ЗСУ 19:42 ІТ-компанія допомагатиме Подільському зоопарку піклуватися про оленів, коней та орланів photo_camera 19:03 У Вінниці відзначатимуть 160-річчя Михайла Коцюбинського. Що саме запланували? 18:15 Субсидії на неопалювальний період: хто отримає автоматично, а кому треба переоформити 17:06 Оля Полякова долучилася до благодійного вечора, де зібрати сім мільйонів на потреби ЗСУ 16:10 Вакцина проти COVID від AstraZeneca може викликати тромби
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up